Ενα story στον λογαριασμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν αρκετό για να διαδοθεί από στόμα σε στόμα η είδηση ότι ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει – για πρώτη φορά μετά το 2017 – για το κοινό, αρχής γενομένης από τη χθεσινή Κυριακή και κάθε Κυριακή, από τις 10.00 έως τις 16.00.

Με έκπληξη, χθες, οι υπάλληλοι της Προεδρίας βρήκαν στη Βασιλέως Γεωργίου ανθρώπους κάθε ηλικίας να σχηματίζουν από νωρίς ουρά για να χαρούν κατά προτεραιότητα το ηλιόλουστο πρωινό κάτω από τα αιωνόβια δέντρα του κήπου. Πρώτη πέρασε το κατώφλι της πύλης μια κυρία καλοντυμένη, ενώ η τελική προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς μέχρι το απόγευμα τον χώρο είχαν επισκεφθεί πάνω από 1.200 άτομα.

Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών της πρώτης Κυριακής έδειξε πως «ο κήπος είναι για όλους», όπως επαναλάμβανε και η ίδια η Πρόεδρος, συζητώντας εγκάρδια με όσους την πλησίαζαν για μια φωτογραφία αναμνηστική.

Κάτοικοι του κέντρου, τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, οικογένειες με μωρά στο καρότσι, γονείς με νεογέννητα στον μάρσιππο, παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, έφηβοι με τους γονείς τους, άτομα σε αμαξίδια και νεαρά παιδιά με εμφανίσεις ινσταγκραμικές, όλοι ανεξαιρέτως επιδόθηκαν σε μια ενθουσιώδη εξερεύνηση του κήπου, διαβάζοντας τα ενημερωτικά σταντ για την ιστορία των δέντρων και αναζητώντας το κατάλληλο φως για μια selfie με θέα το Προεδρικό Μέγαρο και τα σπάνιας ομορφιάς γλυπτά που κοσμούν τον χώρο.

Στα τραπεζάκια, με τα πόδια τους να μην αγγίζουν το έδαφος, πιτσιρίκια απολάμβαναν παγωτό και χυμό από τον μπουφέ, παρακολουθώντας με τεράστια προσήλωση έναν από τους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών να παίζει στο βιολοντσέλο Μπαχ.

Παραδίπλα, έφηβοι συζητούσαν χαμηλόφωνα οκλαδόν κάτω από μια φιλύρα φουντωτή, ενώ ένα αεράκι ένωνε σαν αόρατη κλωστή τα παιδικά γέλια, το κελάηδισμα των πουλιών και ένα τρίφωνο φωνητικό σύνολο που έδινε στην ατμόσφαιρα μια εσάνς αναγεννησιακή. «Σε άλλη χώρα θα πλήρωνες για να δεις έναν τέτοιο κήπο, εδώ μπαίνεις ελεύθερα», σχολίαζε ένα ζευγάρι κατεβαίνοντας τα σκαλιά.

Η «οικοδέσποινα» Κατερίνα Σακελλαροπούλου – που θα είναι παρούσα τις Κυριακές με εικαστικά δρώμενα – δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν, ούτε σε έναν ηλικιωμένο κύριο που ταξίδεψε από μακριά για να δει από κοντά τη «Δόξα», τον πίνακα του Νικόλαου Γύζη και ο οποίος έφυγε κατασυγκινημένος καθώς η Πρόεδρος έδωσε αμέσως εντολή να τον οδηγήσουν στο γραφείο της.

«Τσουλήθρες» για παιδιά

Την παράσταση της πρώτης Κυριακής όμως έκλεψαν οι επισκέπτες με τη μεγαλύτερη φαντασία, τα παιδιά, που περιπλανώμενα ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους ανέδειξαν αυθόρμητα μια εναλλακτική χρήση των 25 στρεμμάτων του κήπου. Ετσι, για λίγη ώρα οι μαρμάρινες κουπαστές της κεντρικής σκάλας μεταμορφώθηκαν σε τσουλήθρες, το γρασίδι σε μια απέραντη πίστα για αυτοκινητάκια, τα μακρόστενα μονοπάτια σε ποδηλατοδρόμια και οι κορμοί των δέντρων σε κρυψώνες για παιχνίδι. «Τα κυπαρίσσια είναι τόσο ψηλά, μήπως υπάρχει ένα σκοινί να σκαρφαλώσω», ρωτούσε ένας μπόμπιρας τον μπαμπά του την ώρα που οι φίλοι του τον αποχαιρετούσαν με τις μαμάδες τους να λένε η μία στην άλλη: «Θα έρθουμε και την άλλη Κυριακή, τα παιδιά ξετρελάθηκαν…».