Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Τουρκικά drone «θα ακούν» το Αιγαίο, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, υποβρύχια μικρόφωνα «θα παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Θα τοποθετούν ειδικές συσκευές σόναρ, κάτι που μέχρι σήμερα έκαναν τα περιπολικά αεροσκάφη».

Συνθήκη της Λωζάνης όπως… ενοικιαστήριο

Εν τω μεταξύ χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις ενώ μιλούσε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις άνοιξαν στο CNN Turk συζήτηση ότι «τα νησιά είναι της Τουρκίας. Τώρα συζητάμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά αυτά».

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μάς είπε πως αυτά τα νησιά δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιείτε. Σε περίπτωση που συνεχίσετε, τότε θεωρείται πως έχετε βγει απο τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων» σχολίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Aksam, Μελίκ Γιγιτέλ.

«Tότε ξεκινάμε τη συζήτηση για το καθεστώς των νησιών» είπε ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου.

«Nαι, δηλαδή πλέον αυτά τα νησιά δεν είναι δικά σας, ας κάνουμε νέα συμφωνία» συνέχισε ο Γιγιτέλ.

«Μήπως η έξοδος απο τη Λωζάνη σημαίνει πως αυτά τα νησιά είναι δικά μας;» ρώτησε ο Τζεβίζογλου.

«Nαι, εδώ μιλάμε για μια νέα συνθήκη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, όπως ένα συμβόλαιο ενοικίασης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι, τότε μπορεί να καταργηθεί! Έτσι και η Συνθήκη! Ο Χουλουσί Ακάρ το λέει ξεκάθαρα, αυτά τα νησιά στο παρελθόν και στο μέλλον όπως και τώρα μπορούν να είναι μόνο αποστρατιωτικοποιημένα» απάντησε ο Γιγιτέλ.