Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα πότε θα επιστρέψουν οι Αμερικανοί στη Σελήνη, γνωρίζουμε όμως θα φορέσουν για την περίσταση.

Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε εργολάβο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των διαστημικών στολών που θα φορά το πλήρωμα του Artemis III, την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισό αιώνα.

Η εκτόξευση, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο, θα είναι το πρώτο βήμα για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis ξεκινά φέτος με την αποστολή Artemis I, μια δοκιμαστική αποστολή με τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών.

Για την ανάπτυξη νέων διαστημικών στολών που θα χρησιμοποιηθούν στη σεληνιακή επιφάνεια η NASA επέλεξε την Axiom Space, εταιρεία με έδρα το Χιούστον. Δεδομένου ότι μόνο δύο μέλη του Artemis ΙΙΙ θα πατήσουν στο φεγγάρι, το κόστος του διαστημικού ρουχισμού βγαίνει υψηλό στα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Οι στολές των αποστολών Apollo παρουσίαζαν πρόβλημα εισροής σκόνης (NASA)

Το ποσό αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 δισεκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να δώσει η NASA έως το 2034 για νέες διαστημικές στολές, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στους επιμέρους διαγωνισμούς συμμετέχουν η Axiom και η εταιρεία Collins Aerospace.

«Βασιζόμενη σε περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας, η NASA όρισε τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές ασφάλειας για τη νέα γενιά διαστημικών στολών. Η Axiom Space θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την πιστοποίηση και παραγωγή των στολών και του υποστηρικτικού υλικού για το Artemis III» αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η εταιρεία είναι η εισχώρηση σεληνιακής σκόνης, η οποία αποτελείται από εξαιρετικά αιχμηρούς κόκκους και μπορούσε να περάσει μέσα στις στολές των αποστολών Apollo και από εκεί στο εσωτερικό του σκάφους.

Οι νέες στολές θα πρέπει επίσης να μπορούν να αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες, καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 120 βαθμούς στη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας και βυθίζεται στους -130 τη νύχτα.