Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη η Αγκυρα, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να παίρνει αυτή τη φορά τη σκυτάλη με φόντο την υπόθεση των S-300 στην Κρήτη.

Όπως δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας που δεν συνάδουν με τη φιλία ή το συμμαχικό πνεύμα.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα, δε, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επεσήμανε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Στο ΝΑΤΟ το θέμα των S-300

Οι δηλώσεις έρχονται ενώ η Αγκυρα αναμένεται να παρουσιάσει στο ΝΑΤΟ ντοκουμέντα με το υποτιθέμενο «κλείδωμα» των ελληνικών S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Belhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35.