Περισσότερα από 450 ξένης κατασκευής εξαρτήματα έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία, απόδειξη ότι η Μόσχα απέκτησε κρίσιμη τεχνολογία από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία τα χρόνια πριν από την εισβολή, αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Άμυνας του Royal United Services (RUSI), που δημοσιεύει το Reuters.

Σύμφωνα με την έρευνα από την έναρξη του πολέμου πριν από πέντε μήνες, ο ουκρανικός στρατός έχει καταλάβει ή ανακτήσει από το πεδίο της μάχης άθικτα ή μερικώς κατεστραμμένα ρωσικά όπλα. Όταν αποσυναρμολογήθηκαν, 27 από αυτά τα οπλικά συστήματα, που κυμαίνονται από πυραύλους κρουζ μέχρι αεράμυνα, βρέθηκαν να βασίζονται κυρίως σε δυτικά εξαρτήματα.

Επισημαίνεται δε, ότι αυτή είναι η πιο λεπτομερής δημοσιευμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα για τον ρόλο που έπαιξαν δυτικοί παράγοντες στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο ρόλος των αμερικανικών εταιρειών

Περίπου τα δύο τρίτα των εξαρτημάτων κατασκευάστηκαν από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε η RUSI, με βάση τα όπλα που ανακτήθηκαν από την Ουκρανία. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από την Analog Devices και την Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των δυτικών εξαρτημάτων στα όπλα.

Άλλα στοιχεία προήλθαν από εταιρείες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η RUSI.

«Τα ρωσικά όπλα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά ηλεκτρονικά έχουν οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων Ουκρανών», δήλωσε ο Τζακ Γουότλινγκ, ειδικός σε χερσαίους πολέμους στη RUSI.

Είδη οικιακής χρήσης

Ενώ πολλά από τα ξένα εξαρτήματα βρίσκονται σε καθημερινά είδη οικιακής χρήσης, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, που δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους, η RUSI είπε ότι η ενίσχυση των εξαγωγικών περιορισμών και επιβολής θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Ρωσία να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της με όπλα, όπως πυραύλους κρουζ.

Σε μια περίπτωση, ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ 9M727 – ένα από τα πιο προηγμένα όπλα της χώρας που μπορεί να κάνει ελιγμούς σε χαμηλό ύψος για να αποφύγει τα ραντάρ και μπορεί να χτυπήσει στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά – περιείχε 31 ξένα εξαρτήματα.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ Kh-101, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει πόλεις της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, είχε επίσης 31 ξένα εξαρτήματα που κατασκευάζονταν από εταιρείες όπως η Intel Corporation με έδρα τις ΗΠΑ και η Xilinx της AMD.

Φτηνά ανταλλακτικά

Πολλά από τα ξένα εξαρτήματα κοστίζουν μόνο λίγα δολάρια και οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να τα αγοράσουν πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέσω διαδικτύου μέσω εγχώριων ή διεθνών διανομέων, επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μη στρατιωτικές εφαρμογές.

Ωστόσο, περισσότερα από 80 δυτικής κατασκευής μικροτσίπ υποβλήθηκαν σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν άδεια για να αποσταλούν στη Ρωσία, ανέφερε η RUSI. Οι εταιρείες που εξάγουν τα εξαρτήματα είχαν την ευθύνη να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίσουν ότι δεν αποστέλλονται στον ρωσικό στρατό ή για στρατιωτική τελική χρήση, σύμφωνα με την RUSI.

Ο μακρόσυρτος πόλεμος μπορεί να αφήσει τη Ρωσία χωρίς εναλλακτικές

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πήγε σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα και ο στρατός της χώρας πρέπει να δαπανήσει μεγάλους όγκους όπλων και εξοπλισμού για να εξασφαλίσει μικρά κέρδη. Λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στη Δυτική και Ανατολική Ασία σε αυτά τα συστήματα, η Ρωσία δεν έχει σαφή εναλλακτική για την παραγωγή ανάλογων εξαρτημάτων στο εσωτερικό, ούτε η υποκατάσταση των εισαγωγών θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τους όγκους που απαιτούνται για την αντικατάσταση αυτών που δαπανήθηκαν ή χάθηκαν στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν οι αναλυτές, η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την αντικατάσταση του εξοπλισμού, δεδομένης της αδυναμίας της να παράγει εγχώρια σημαντικά εξαρτήματα μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης εισαγωγών. Συγκεκριμένα, η Μόσχα θα χρειαστεί είτε να σχεδιάσει ή να παράγει λιγότερο ικανά προϊόντα για να αντικαταστήσουν τα δυτικά εξαρτήματα, είτε να εμπλακεί σε δραστηριότητες αποφυγής κυρώσεων για να αποκτήσει τα απαραίτητα εξαρτήματα.