Συνεχίζεται το θρίλερ με την συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα και στο τι συμπεριλάμβανε το φορτίο του. Η είδηση ότι ενδέχεται το αεροσκάφος να μετέφερε και νάρκες με φώσφορο προκάλεσαν συναγερμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, πέρα από τα βλήματα το Antonov ίσως να μετέφερε και αντιαρματικές νάρκες οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν ποσότητα φωσφόρου.

Κινητοποιήθηκε ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικών – Χημικών – Βιολογικών Απειλών του ΓΕΕΘΑ

Η πληροφορία για το ενδεχόμενο ύπαρξης ναρκών με φώσφορο στο αεροσκάφος προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές. Λόγω αυτού κινητοποιήθηκε και ο ειδικός λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικών – Χημικών – Βιολογικών Απειλών του ΓΕΕΘΑ.

Όπως αναφέρεται ειδικό κλιμάκιο αναμένεται να είναι αυτό που θα διερευνήσει αν τελικά στο φορτίο υπήρχαν τέτοιες νάρκες.

Ο φώσφορος

Ο φώσφορος χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο χημικό το οποίο χρησιμοποιείται στα τροχιοδεικτικά όπλα, στα φωτιστικά βλήματα και σε κάποιους τύπους ναρκών.

Επί του παρόντος οι Αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν όντως υπήρχαν τέτοιες νάρκες στο φορτίο, ούτε σε ποια ποσότητα, ενώ δεν είναι γνωστό και αν έχει αδρανοποιηθεί από τις εκρήξεις.

Έλεγχος επικινδυνότητας

Το ειδικό κλιμάκιο πρόκειται να ελέγξει την περιοχή, με στόχο να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στοιχείο επικινδυνότητας, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί άδεια στα υπόλοιπα συνεργεία να μπουν για έρευνες στα συντρίμμια.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που παράγεται από φωσφορικά πετρώματα. Σε συμπαγή μορφή έχει κηρώδη υφή και μυρίζει σαν σκόρδο. Μπορεί να έχει λευκό και κίτρινο χρώμα ή να είναι άχρωμη.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο για να κάνουν προϊόντα όπως τσιπάκια υπολογιστών, κράματα μετάλλων, λιπάσματα, χρώματα που λάμπουν στο σκοτάδι, ποντικοφάρμακο και πυροτεχνήματα.

Σημειώνεται ότι αν στο φορτίο του Antonov υπήρχαν τέτοιες νάρκες θα έπρεπε να είναι δηλωμένες.

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δύο στρατιώτες της βιολογικής χημικής άμυνας και δύο πυροτεχνουργοί πέρασαν στον χώρο της συντριβής του Antonov και άνοιξαν δύο διαδρόμους.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία. Κατά τις ίδιες πηγές, στον χώρο μπαίνει η ΕΜΑΚ και το εγκληματολογικό της αστυνομίας για να βγάλουν τις 6 από τις 8 σορούς που έχουν εντοπιστεί μέσω drone.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσουν οι πυροτεχνουργοί περιμετρικά τον έλεγχο για τα πυρομαχικά.