Μετάβαση από τον ατμό στον ηλεκτρισμό σε ότι αφορά το ψηφιακό κράτος χαρακτήρισε την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά το ψηφιακό κράτος ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που  άνοιξε ως πρώτος προσκεκλημένος το ΟΤ Forum – Μeta Living, στην ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους.

Μάλιστα ο υπουργός σχολίασε την επιλογή του χώρου. Η παρουσία μας σε αυτόν τον χώρο έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Χαρά και τιμή να βρίσκομαι στο συνέδριο του ΟΤ» είπε ο υπουργός, που συγκίνησε με την αναφορά του στον αείμνηστο Κώστα Τσαούση, που μέρες σαν τη σημερινή λείπει περισσότερο από την δημοσιογραφική ομάδα του ΟΤ, καθώς υπήρξε πρωτεργάτης στη διοργάνωση των συνεδρίων.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε τα επόμενα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, ενώ αποκάλυψε και πότε η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα μπουν… μέσα στο κινητό.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Πιερρακάκης: 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Το σύστημα που εφαρμόστηκε για τον εμβολιασμό μας έβαλε στο παγκόσμιο ραντάρ, είπε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας για τα νέα σημαντικά ορόσημα που θα προκαλέσουν στο μέλλον το ενδιαφέρον μεγάλων χωρών και επενδυτών.

Ενωτικός ο υπουργός και στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, εξαίροντας τη στάση της Αντιπολίτευσης στο προηγούμενο σημαντικό νομοσχέδιο αυτό για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Στις 27 Ιουλίου πατάμε το κουμπί

Οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά και το δίπλωμα οδήγησης τους σε λίγες μέρες από σήμερα.

Κι αυτό, καθότι θα μπορούν να έχουν τα έγγραφα αυτά -ηλεκτρονικά- μέσα στο wallet του κινητού τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο OT FORUM  και στο πάνελ «Ευφυείς, Βιώσιμες πόλεις – Ευφυείς πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα μπορούμε να έχουμε στο wallet του κινητού μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά όχι το διαβατήριο, καθώς αυτό αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, κάτι το οποίο απαιτεί διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του υπουργείου, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναδυόμενες τεχνολογίες

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνεται η ένταξη της ταυτότητας στο wallet του κινητού, όπως προναφέρθηκε, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το ΚΕΠΑ, το οποίο αφορά Άτομα με Αναπηρία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Άλλωστε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «η ψηφιακή στρατηγική πρέπει να είναι κοινωνική».

Υπερυπολογιστής στο Λαύριο

Ακόμη, ο υπουργός προανήγγειλε την τοποθέτηση ενός υπερυπολογιστή στο Λαύριο, εξαίρωντας  την ποιότητα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αλλά και των Ελλήνων μηχανικών εν γένει, οι οποίο βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι ο συγκεκριμένος θα κάνει 100 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμού το δευτερόλεπτο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι θα επισκεφτεί τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου ο δεύτερος να παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (σχεδιάστηκε από τον κ. Λιβάνιο) είναι ύψους 320 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 230 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Ο υπουργός προανήγγειλε και την ίδρυση της ατομικής επιχείρησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως αυτή, αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο για τις ΙΚΕ, το οποίο θα επεκταθεί και στις ατομικές. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προλάβει να έχει έτοιμο το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στον Ιούλιο.

Αναφορικά με το gov.gr, το οποίο αποτελεί έργο της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι θα αφήσει έργο στον πολίτη, αλλά και τη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι οι υπηρεσίες θα μπορούν  να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ουσιαστικά, «αυτό σημαίνει: Ενώνω τα πάντα με τα πάντα», όπως είπε ο υπουργός.