Η ανατροπή της Roe είναι μόνο η αρχή. Εκατομμύρια γυναίκες έχασαν τα δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης εν μία νυκτί. Ένα πλήθος άλλων δικαιωμάτων και ό,τι έχει απομείνει από την αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύουν τώρα, επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg.

Όλοι ξέραμε ότι θα ερχόταν. Και όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade, αφαιρώντας από τις γυναίκες ένα δικαίωμα 50 ετών για ασφαλή άμβλωση, κατάφερε να σοκάρει.

Ίσως κάποιοι από εμάς να εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι το προσχέδιο της απόφασης του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, που διέρρευσε τον περασμένο μήνα, ήταν απλώς ένα δοκιμαστικό «μπαλόνι» που δεν θα ξαναέβλεπαν ποτέ – σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Bloomberg – αφού θα έσκαβε βαθιά στη γη. Σίγουρα, ο θεσμικός αρχιδικαστής, Τζον Ρόμπερτς, θα προστάτευε τη νομιμότητα του δικαστηρίου, κρατώντας το στη σωστή πλευρά της συντριπτικής κοινής γνώμης (προσπάθησε, αλλά απέτυχε). Εξάλλου, δεν μας είπαν οι συντηρητικοί δικαστές ότι το Roe ήταν καθιερωμένο δεδικασμένο; Κάποιοι από εμάς τους πίστεψαν.

Απειλούνται συνολικά τα δικαιώματα

Αλλά ίσως το σοκ να προήλθε απλώς από την ακραία φύση της τελικής απόφασης, η οποία, όπως γράφει ο Νόα Φέλντμαν, απειλεί όχι μόνο τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και κάθε δικαίωμα που έχει καθιερωθεί από το δικαστήριο από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αντισύλληψη; Δικαιώματα Miranda (σ.σ. η πρακτική των αστυνομικών να διαβάζουν στους υπόπτους τα δικαιώματά τους); Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων; Φυλετική ενσωμάτωση; Όλα κινδυνεύουν τώρα.

Προς το παρόν, βέβαια, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκατομμύρια ευάλωτες γυναίκες σε 22 πολιτείες, σε πολλές από τις οποίες αφαιρέθηκε εν μία νυκτί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Δεν κινδυνεύει πλέον η νομιμότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου, διότι αυτή έχει πλέον πυρποληθεί ολοσχερώς, γράφει ο Φέλντμαν: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η απόφαση αποτελεί πράξη θεσμικής αυτοκτονίας για το Ανώτατο Δικαστήριο. Η νομιμότητα του σύγχρονου δικαστηρίου εξαρτάται από την ικανότητά του να προστατεύει τους ευάλωτους».

Η αντίδραση του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και άλλων ηγετών των Δημοκρατικών ήταν… λιγότερο από εμπνευσμένη. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, διάβασε ένα ποίημα. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής τραγούδησαν ένα τραγούδι. Ο Μπάιντεν τα πήγε λίγο καλύτερα, προτρέποντας τους πολίτες να ψηφίσουν το Νοέμβριο, λέγοντας ότι μόνο με περισσότερους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να κωδικοποιήσουν την προστασία της Roe στο νόμο.

Ψηφίζουν Δημοκρατικούς – Αποφασίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Όμως, οι πολίτες ψήφισαν τους Δημοκρατικούς στις επτά από τις τελευταίες οκτώ προεδρικές εκλογές και παρόλα αυτά κατέληξαν σε ένα ακτιβιστικό συντηρητικό δικαστήριο. Η μισή σημερινή πλειοψηφία διορίστηκε από έναν πρόεδρο που έχασε δύο φορές τη λαϊκή ψήφο.

Η συντακτική επιτροπή του Bloomberg γράφει ότι οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών πρέπει να ψηφίσουν, αλλά να πάνε παραπέρα, μεταφέροντας τον αγώνα στα πολιτειακά σώματα όπου κρίνεται το μέλλον τους.

Το τέλος της Roe ενέπνευσε οργισμένες αντιδράσεις από απίθανους συμμάχους όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Dave Portnoy (διάσημος μπλόγκερ). Ακόμα και οι επιχειρήσεις της Αμερικής, οι οποίες σιώπησαν επιδεικτικά μετά τη διαρροή του σχεδίου, προσφέρονται να βοηθήσουν τις υπαλλήλους τους να κάνουν αμβλώσεις αν χρειαστεί.

Ο Στίβεν Κάρτερ, καθηγητής Νομικής στο Yale, προειδοποιεί ότι μπορεί επίσης να θέλουν να πάρουν μερικούς δικηγόρους, επειδή οι αντίπαλοι των αμβλώσεων θα τους πάνε στα δικαστήρια για να τους σταματήσουν.

Μετά το σοκ θα έρθουν οι πολλοί, πολλοί μετασεισμοί. Θα δοκιμάσουν τη δύναμη σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημοκρατία μας.

Οι πολιτείες που απαγόρευσαν τις αμβλώσεις λίγες ώρες μετά

Οι αμβλώσεις ήταν ήδη παράνομες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο, με απαγορεύσεις που θεσπίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, καθώς οι πόλεις ξεσπούσαν σε διαμαρτυρίες για την απόφαση-ορόσημο, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Είχε προηγηθεί η κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την καθιέρωσή του, αφήνοντας τις επιμέρους πολιτείες να αποφασίζουν. Αναμένεται τελικά να οδηγήσει σε απαγόρευση των αμβλώσεων στις μισές περίπου πολιτείες.

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που συνδέεται με την Planned Parenthood, την αμερικανική οργάνωση σεξουαλικής υγείας, παραμένει νόμιμο να ταξιδέψει κανείς εκτός πολιτείας για να κάνει έκτρωση.

Μεταξύ των πρώτων πολιτειών που έθεσαν εκτός νόμου σχεδόν όλες τις αμβλώσεις ήταν η Γιούτα όπου, μετά την απόφαση, η απαγόρευση των αμβλώσεων τέθηκε ήδη σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός γερουσιαστής της Γιούτα, Ντάνιελ ΜακΚέι, ο οποίος υποστήριξε το «νόμο ενεργοποίησης» της πολιτείας, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος για τις γυναίκες της Γιούτα να αναζητούν αμβλώσεις σε γειτονικές πολιτείες, αλλά δεν είχε άμεσα σχέδια να τις εμποδίσει να το κάνουν.

Η απαγόρευση του Οχάιο για τις περισσότερες αμβλώσεις κατά τον πρώτο ανιχνεύσιμο καρδιακό παλμό του εμβρύου – γνωστή ως «νομοσχέδιο για τον καρδιακό παλμό» – τέθηκε επίσης σε ισχύ. Ο νόμος του 2019 βρισκόταν σε αναμονή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αλλά μετά την ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου την Παρασκευή, ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε να άρει τα ασφαλιστικά μέτρα ομοσπονδιακού δικαστηρίου που τον εμπόδιζαν, μερικές ώρες αργότερα.

Η Αλαμπάμα σταμάτησε γρήγορα τις αμβλώσεις, καθώς τέθηκε σε ισχύ η πολιτειακή απαγόρευση των αμβλώσεων το 2019 – καθιστώντας έγκλημα την πραγματοποίηση έκτρωσης σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού και αιμομιξίας. Η μόνη εξαίρεση είναι για λόγους υγείας της μητέρας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας είπε στους δύο παρόχους αμβλώσεων της πολιτείας ότι οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλέον βάσει νόμου, που τις απαγορεύει όλες, εκτός από την προστασία της ζωής της μητέρας σε επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ο χάρτης του τρόμου στις πολιτείες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον χάρτη που έφτιαξε ο Guardian, οι περισσότερες πολιτείες της Αμερικής απαγορεύουν (πορτοκαλί χρώμα) ή πιθανόν θα απαγορεύσουν (σομόν χρώμα) τις αμβλώσεις, ενώ η μειοψηγία συνεχίζει να τις προστατεύει (γαλάζιο χρώμα) και δεν απειλούνται προς το παρόν.

Ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για κλινικές και γιατρούς

Παράλληλα, οι ιατρικές εγκαταστάσεις ενημερώθηκαν ότι η διενέργεια έκτρωσης αποτελεί πλέον παράβαση του νόμου, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών και πρόστιμο έως και 100.000 δολάρια.

Η μοναδική κλινική αμβλώσεων της Δυτικής Βιρτζίνια σταμάτησε να εκτελεί αμβλώσεις την Παρασκευή. Η πολιτεία διαθέτει νόμο που ποινικοποιεί την παροχή αμβλώσεων, ο οποίος επισύρει ποινή φυλάκισης από τρία έως 10 χρόνια, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

«Το Roe δεν ήταν ποτέ αρκετό, αλλά σε πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια, ήταν το μόνο πράγμα που προστάτευε την πρόσβαση στις αμβλώσεις», δήλωσε η Katie Quinonez, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Γυναικών της Δυτικής Βιρτζίνια.

Τώρα, είπε, οι άνθρωποι από την πολιτεία που αναζητούν αμβλώσεις θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα για να το κάνουν και οι περιθωριοποιημένες κοινότητες θα πληγούν περισσότερο.

Στο Μιζούρι, ο γενικός εισαγγελέας, Έρικ Σμιτ, δήλωσε ότι ενεργεί άμεσα για να επιβάλει νόμο της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις, εκτός από «περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης». Ακολουθεί νόμο του 2019, ο οποίος περιελάμβανε διάταξη ενεργοποίησης που τον έθετε σε ισχύ μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade.

Σε ορισμένες πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Αριζόνα και το Τέξας, οι κλινικές αμβλώσεων σταμάτησαν προσωρινά να παρέχουν αμβλώσεις, ενώ αξιολογούσαν τη νομιμότητα της συνέχισης.

Οι «ορκισμένοι» να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση

Εν τω μεταξύ, πολλές πολιτείες ορκίστηκαν να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Στην Ουάσιγκτον, η δήμαρχος, Muriel Bowser, απάντησε δηλώνοντας ότι είναι «μια πόλη υπέρ των αμβλώσεων», αλλά προειδοποίησε ότι ως περιφέρεια και όχι ως πολιτεία, είναι πλέον ευάλωτη, επειδή το Κογκρέσο έχει την εποπτεία της.

Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες της Καλιφόρνιας, της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον έχουν ορκιστεί να προστατεύσουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις και να βοηθήσουν τις γυναίκες, που ταξιδεύουν στη δυτική ακτή από άλλες πολιτείες, για να κάνουν άμβλωση.

Προβλέποντας μια εισροή ανθρώπων που αναζητούν αμβλώσεις, εξέδωσαν μια δέσμευση και δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για την υπεράσπιση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν αμβλώσεις, ενώ δεσμεύτηκαν να «προστατεύσουν από τη συνεργασία δικαστικών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου, με έρευνες και συλλήψεις εκτός κράτους» σχετικά με τις αμβλώσεις στις πολιτείες τους.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Τσάρλι Μπέικερ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την προστασία της πρόσβασης στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της, Roy Cooper, υποσχέθηκε επίσης να προστατεύσει τα δικαιώματα στην άμβλωση, παρά το γεγονός ότι το νομοθετικό σώμα ελέγχεται από Ρεπουμπλικανούς. Σε απάντηση στην απόφαση, απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει, ώστε να αποτρέψει τους Ρεπουμπλικανούς να αποκτήσουν πλειοψηφία με βέτο στην πολιτεία το Νοέμβριο.

Στο Νέο Μεξικό, όπου οι αμβλώσεις είναι εύκολα διαθέσιμες, ο κορυφαίος εισαγγελέας και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του γενικού εισαγγελέα, Ραούλ Τόρεζ, προέτρεψε τους πολιτικούς να αναλάβουν περισσότερα μέτρα για την προστασία της πρόσβασης των γυναικών στις αμβλώσεις, μεταξύ άλλων και για εκείνες από άλλες πολιτείες.

«Αίμα στα χέρια τους»: Οι γιατροί του κόσμου καταδικάζουν την απόφαση

Γιατροί και ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης καταδίκασαν την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, χαρακτηρίζοντάς την ως «ασυνείδητη επίθεση», που θα αφήσει τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου με «αίμα στα χέρια τους» και θα προκαλέσει παγκόσμιο «ψύχος» στα δικαιώματα των γυναικών.

Σε δήλωση που υπογράφουν περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γιατροί δήλωσαν ότι η κίνηση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ αποτελεί «καταστροφικό πλήγμα» για εκατομμύρια γυναίκες. Η δήλωση, την οποία υπογράφει επίσης η σχολή σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του RCOG, προειδοποιεί: «Πρόκειται για μια απόφαση που θα κοστίσει ζωές για τα επόμενα χρόνια».

Υπάρχει αυξημένη ανησυχία τώρα για το ενδεχόμενοι η απόφαση να ενθαρρύνει το κίνημα κατά της άμβλωσης, να αυξήσει την πίεση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που εκτελούν αμβλώσεις, και να απειλήσει τα δύσκολα κερδισμένα οφέλη σε χώρες όπου το κοινωνικό στίγμα γύρω από τις αμβλώσεις εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτο.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο στην Κεντρική Αμερική, μια περιοχή με αρκετές πλήρεις απαγορεύσεις αμβλώσεων, αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει η γνωμοδότηση του δικαστηρίου – ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων ήταν «εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη» – θα μπορούσε να βρει απήχηση σχεδόν παντού, όχι μόνο στις ευρωπαϊκές εξαιρέσεις της Πολωνίας και της Μάλτας.

«Οι επιπτώσεις αυτής της υπολογισμένης απόφασης θα αντηχήσουν επίσης παγκοσμίως, ενθαρρύνοντας άλλα κινήματα κατά των αμβλώσεων, κατά της γυναίκας και κατά του φύλου και επηρεάζοντας άλλες αναπαραγωγικές ελευθερίες», δήλωσε ο Δρ Άλβαρο Μπερμέχο, διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονιμότητας (IPPF).

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Οι δικαστές, που έβαλαν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις πάνω από την αμερικανική βούληση, το δεδικασμένο και τον νόμο, σύντομα θα έχουν αίμα στα χέρια τους και είμαστε συντετριμμένοι για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα υποφέρουν από αυτή τη σκληρή απόφαση».

Οι Αμερικανοί βγαίνουν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, τη Φλόριντα, την Αριζόνα, σε όλες τις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές – μερικοί κρατούσαν μεγάλες, φωτεινές πράσινες αφίσες που έγραφαν: «Ανατροπή της Roe? Hell no» – πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης από τον σταθμό Union Station μέχρι το Washington Square Park. Τα συνθήματα «Θα ξεσηκωθούμε» και «Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα» αντηχούσαν σε όλο το Κάτω Μανχάταν.

Η κάτοικος του Μπρούκλιν, Μαχαγιάνα Λάντοουν, στάθηκε σιωπηλή στη διαμαρτυρία. Ντυμένη ως Lady Justice με δεμένα τα μάτια και κόκκινη μπογιά στα χέρια της για να συμβολίζει το αίμα, η Λάντσνταουν είπε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αίμα στα χέρια του για τις πράξεις του χθες και σήμερα, για τη χαλάρωση των νόμων περί όπλων και για την άρνηση στις γυναίκες του δικαιώματος να επιλέγουν τι θέλουν να κάνουν με το σώμα τους», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας USA Today.

Στο Λος Άντζελες, παρόμοιο πλήθος συγκεντρώθηκε εξοργισμένο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση. Η νοσοκόμα Becca Waite, 34 ετών, καθώς το πλήθος συσπειρωνόταν πίσω της με μεγάφωνα, είπε ότι ανησυχούσε πως κάποιοι Αμερικανοί σε πόλεις και πολιτείες όπου οι αμβλώσεις παραμένουν νόμιμες, όπως η Καλιφόρνια, δεν θα ξεσηκώνονταν, σκεπτόμενοι ότι «αυτό δεν με αφορά».

Στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, τα μέλη του Planned Parenthood PAC στάθηκαν έξω από το δημαρχείο κρατώντας τα χέρια. Κάποιοι ήταν στωικοί, ενώ άλλοι είχαν δάκρυα στα μάτια τους.

«Σήμερα ξύπνησα κρατώντας την αναπνοή μου, έπιασα το τηλέφωνό μου και άρχισα να ανανεώνω ψυχαναγκαστικά το Twitter», δήλωσε η Abbey Vickery, τοπική ακτιβίστρια για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. «Όταν είδα την είδηση, αφέθηκα σε όλα τα συναισθήματα που ήδη ήξερα ότι θα έρθουν. Τα ίδια που είναι τόσο οικεία σε όλους μας – πληγωμένη, φοβισμένη, έξαλλη».

Σε ολόκληρο το Τενεσί, διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν πράσινο – το οποίο έχει γίνει σύμβολο του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων της άμβλωσης – συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν με οργή.

Στο Ανατολικό Τενεσί, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν στο Krutch Park στο κέντρο του Νόξβιλ. Η συγκέντρωση «Bans Off Our Bodies» κατέλαβε ένα δημοφιλές πάρκο δίπλα στην πλατεία Market Square και στη συνέχεια μετατράπηκε σε πορεία. «Θέλουμε απλώς να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί», δήλωσε η Ρέιτσελ Σμιθ, η οποία συμμετείχε στη διαμαρτυρία με μια φίλη της.

Στην πόλη Σαβάνα της Τζόρτζια, η οποία φιλοξενεί μία από τις λίγες κλινικές αμβλώσεων εκτός της Ατλάντα, περίπου 300 άτομα βγήκαν στους δρόμους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατούσαν πλακάτ, ορισμένα εκ των οποίων έγραφαν ότι η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη.

Ο ιδρώτας έλαμπε στα μη χαμογελαστά πρόσωπα των διαδηλωτών καθώς φώναζαν, «Το σώμα μου, η επιλογή μου», υπό τους ήχους τυμπάνων που υπογράμμιζαν τα λόγια τους.

Οι Αφροαμερικανές κινδυνεύουν περισσότερο

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους μαύρους Αμερικανούς, ιδίως στο Νότο. Οι μαύρες γυναίκες δέχονται περίπου το ένα τρίτο όλων των αμβλώσεων στη χώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε φυλετική ομάδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το CDC αναφέρει επίσης ότι οι μαύρες γυναίκες αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των αιτούντων άμβλωση στη Τζόρτζια, 65%. Σε συνδυασμό με το συγκλονιστικό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας της πολιτείας, η περικοπή της πρόσβασης στις αμβλώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

«Οι μαύρες γυναίκες είναι καταπιεσμένοι άνθρωποι, όταν σκεφτείτε την ιεραρχία. Και έπειτα, είμαστε τόσο περιθωριοποιημένες σε σημείο που οι μαύρες γυναίκες θα δυσκολεύονται να βρουν προσβάσιμες αμβλώσεις», δήλωσε στη συγκέντρωση η Ni’ Aisha Banks, κάτοικος της Σαβάνα. «Οι λευκοί άνθρωποι είναι σε θέση να ταξιδεύουν και να πηγαίνουν σε άλλα μέρη. Για τις μαύρες γυναίκες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο».

Στο Οχάιο, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτειακό κτίριο, φωνάζοντας «απαγορεύσεις μακριά από τα σώματά μας» και «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη».

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν την ομάδα να βαδίζει πιο κοντά στο Πολιτειακό Μέγαρο. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ, μερικά από αυτά με βρισιές που στόχευαν τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους – συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, Mike DeWine.

Αρκετές εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην Πενσυλβάνια, έξω από το γραφείο του Ρεπουμπλικανού Brian Fitzpatrick, ο οποίος εκπροσωπεί μια περιοχή βόρεια της Φιλαδέλφειας.

«Ως γυναίκα, μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρισκόμαστε πάλι εδώ», δήλωσε η Janet Ecksel, από το Upper Southampton, όρθια σε ένα πάρκινγκ του Middletown. «Για άλλη μια φορά, οι γυναίκες θα χρειαστεί να κάνουν παράνομες, αυτοπροκαλούμενες αμβλώσεις και θα πεθάνουν».

Στο Πορτ Χιούρον του Μίσιγκαν, που συνορεύει με τις Μεγάλες Λίμνες και τα σύνορα του Καναδά, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στο πάρκο Pine Grove. Ενεργή στο τοπικό Δημοκρατικό Κόμμα σε ηλικία 83 ετών, η Carolyn Holley δήλωσε ότι θυμάται να αγωνίζεται για τη Roe τη δεκαετία του 1970. «Πίστευα ότι ήταν καλό. Νόμιζα ότι θα υπήρχε» είπε, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε: «Δεν γυρίζουμε πίσω».

Κάλεσαν σε έκτακτη διαμαρτυρία την Παρασκευή για να ακουστεί η φωνή τους. «Οι αμβλώσεις δεν εξαφανίζονται επειδή τις θέτουν εκτός νόμου. Γίνεται παράνομη, αλλά δεν εξαφανίζεται ποτέ», είπε.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αριζόνα, ορισμένοι μέχρι τη δύση του ηλίου. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία σε ένα σημείο στο κέντρο της Τουσόν, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Καπιτώλιο της Πολιτείας στο Φοίνιξ και μοίρασαν έντυπα εγγραφής ψηφοφόρων στο Φλάγκσταφ.

«Δεν ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον των αμβλώσεων στην Αριζόνα. Είναι πολύ θολά τα νερά», δήλωσε η Amy Fitch-Heacock, μία από τις διοργανώτριες της πορείας των γυναικών στην Τουσόν και ιδρύτρια της οργάνωσης «Arizonans for Reproductive Freedom». Προέβλεψε το «χειρότερο σενάριο πολύ σύντομα».