«Αντίβαρα» στις ανατιμήσεις αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την απορρόφηση μέρους του κόστους για τους καταναλωτές, ειδικά στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα.

Ο πληθωρισμός καλπάζει προς νέα υψηλά τον Μάιο και πρόκειται να ξεπεράσει κατά πολύ το 11% προκαλώντας νέο σοκ στους καταναλωτές. Οι φωτιές που έχουν ανάψει στα ράφια και στις αντλίες ασκούν πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για τη λήψη μέτρων το εύρος των οποίων θα κριθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και κλειδί θεωρούνται τα έσοδα του Μαΐου.

Στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότατα τρίμηνη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τον Απρίλιο η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 5% και σε ετήσια βάση η άνοδος φθάνει στο 13,1%, ενώ παράλληλα άνοδο καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα. Από τον Φεβρουάριο η τιμή της αμόλυβδης έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% και στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν αύξηση στα 3 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης από τα 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου έφτασε στα τέλη Μαΐου στα 2,277 ευρώ το λίτρο.

Τα σενάρια πάντως για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έχουν γίνει καπνός καθότι - πέραν από το υψηλό δημοσιονομικό κόστος - στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο μέτρο ενδέχεται να είναι αναποτελεσματικό καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν προς τον δρόμο των νέων παρεμβάσεων και μέσω του fuel pass. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται και έχουν μπει στο τραπέζι είναι η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα, παρέμβαση στη βενζίνη αντίστοιχη με εκείνη στο πετρέλαιο κίνησης, στοχευμένη μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά προϊόντα για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και υπό εξέταση είναι η καταβολή κάποιου εφάπαξ βοηθήματος σε ευάλωτες ομάδες ή και παρεμβάσεις στους κατοίκους των νησιών.

 

Τα ορόσημα

Οι πληροφορίες δείχνουν ως χρονικό ορόσημο τα μέσα Ιουνίου για την ανακοίνωση των νέων πυροσβεστικών παρεμβάσεων, εφόσον όμως το οικονομικό επιτελείο έχει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των κρατικών εσόδων του Μαΐου και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (9 Ιουνίου) για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα στοιχεία από τα έσοδα του Μαΐου στέλνουν θετικά μηνύματα λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων. Σημειώνεται ότι στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ και από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως δημοσιονομικός χώρος έχει ήδη αξιοποιηθεί με τις ισχύουσες παρεμβάσεις.

Οι εκτιμήσεις πάντως προδιαγράφουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Ιούλιο όταν θα τεθούν σε ισχύ οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, η τρελή κούρσα όμως του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη αυξάνει τις αβεβαιότητες για οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από