Προειδοποιήσεις προς τους Βρετανούς οι οποίοι αναμένεται να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε άλλες χώρες κάνουν επιστήμονες, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μία έξαρση της ευλογιάς στη Βρετανία.

Οι αρχές της Βρετανίας ειδικά μετά τον συναγερμό που σήμανε σε Ελλάδα και Ισπανία με την εξέταση δύο Βρετανών ως ύποπτα κρούσματα για την ευλογιά των πιθήκων, συμβουλεύουν τους τουρίστες να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακοπές τους.

Κρούσματα σε τουρίστες

Σημειώνεται πως εκτός από τον 29χρονο τουρίστα που ήρθε από τη Βρετανία στην Κεφαλονιά ο οποίος τελικά είχε ανεμοβλογιά, ένας δεύτερος Βρετανός τουρίστας που έκανε διακοπές στα Κανάρια νησιά υποβάλλεται τώρα σε εξετάσεις για την ευλογιά των πιθήκων.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ερχεται εμβολιασμός για τον ιο και για ποιους; – Τι εξετάζει η Εθνική Επιτροπή

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι ο παραθεριστής ήταν ένα από τα πέντε ύποπτα νέα κρούσματα που αναλύονται επί του παρόντος.

Η ηλικία του ανώνυμου άνδρα, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος Βρετανός τουρίστας στην Ισπανία που ενδέχεται να έχει μολυνθεί, παραμένει άγνωστη.

Συναγερμός σε Βρετανία και Ισπανία

Η Ισπανία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 40 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και δήλωσε ότι άλλα 67 άτομα εξετάζονται.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μια σάουνα στη Μαδρίτη και σε ένα pride festival στη Γκραν Κανάρια, στο οποίο συμμετείχαν 80.000 άτομα από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η είδηση του ύποπτου κρούσματος στο νησί Φουερτεβεντούρα έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις της επικεφαλής ιατρικής συμβούλου Dr Susan Hopkins προς τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τον ιό στις διακοπές τους.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει εξαιρετικά χαμηλός», επισήμανε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού

Τη  Δευτέρα το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία σχεδόν τριπλασιάστηκε, καθώς οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι άλλοι 37 ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον τροπικό ιό.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 57 κρούσματα σε λίγο περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο.

Το σχέδιο της Ελλάδας

Δεδομένου πως τώρα ξεκινάει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί, τότε δεν θα αργήσει να επισκεφτεί και τη χώρα μας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων υπάρχει και η γνώση και τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικά περιστατικά, ωστόσο για όλα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο.

Τα βασικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση συναγερμού είναι τα εξής:

  •  Η αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων με τον τρόπο που έγινε η μεταφορά του 29χρονου από την Κεφαλονιά στην Αθήνα,
  • Αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής όπως έγινε με την πανδημία,
  • Ιχνηλάτηση και απομόνωση για τις στενές επαγές,
  • Καραντίνα για όσους έχουν προσβληθεί ή ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα.