Αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε οι περισσότεροι φορολογούμενοι από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ καθώς ακόμη και όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου δεν βιάζονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε στις 30 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οκτώ στους δέκα φορολογουμένους δεν έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1 εκατ. δηλώσεις και, όπως προκύπτει, επτά στους δέκα φορολογουμένους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 ή δικαιούνται επιστροφή φόρου, ενώ τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2021.

Οι φορολογούμενοι έχουν και φέτος τη δυνατότητα με «έξυπνες» κινήσεις να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τη φορολογική επιβάρυνση κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν είναι τα εξής:

1. Φορολογούμενοι με παιδιά. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης για να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ αλλά και την προσαυξημένη έκπτωση φόρου για όσους είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες. Τα παιδιά δηλώνονται στον πίνακα 8 της δήλωσης.

2. Νέοι επαγγελματίες. Συμπληρώστε τον κωδικό 017-018 όσοι έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά. Θα δείτε να μειώνεται κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, από το 9% στο 4,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.

3. Φοιτητές. Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

4. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω. Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

5. Φιλοξενούμενοι. Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

6. Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι για να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2021 θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

  • Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Εξαίρεση από e-αποδείξεις. Οσοι έχετε συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας σας ή κατοικείτε μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Τεκμήρια. Για να γλιτώσετε από τον εφιάλτη των τεκμηρίων μπορείτε να επικαλεστείτε χρηματικά ποσά από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.