Η κοινή είσπραξη τόσο για τους δύο οργανισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων όσο και για εκείνον των συγγενικών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προόδου που φέρνει κοντά σε μια βιώσιμη λύση τα εμπλεκόμενα μέλη, ΕΔΕΜ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, στην πολύχρονη διαμάχη τους. Αυτό ανακοινώθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου της ΕΔΕΜ, όπου ο πρόεδρος Φοίβος Δεληβοριάς και η γενική διευθύντρια Λούκα Τ. Κατσέλη επισήμαναν ότι είναι δυσοίωνη η διαιώνιση της διάσπασης του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Και βέβαια, όπως σημείωσαν και τα μέλη του οργανισμού Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λίνα Νικολακοπούλου, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά., η διαμάχη αποβαίνει εις βάρος των δημιουργών, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται. Εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, ο οργανισμός έχει καταφέρει να διανείμει στα δύο χρόνια λειτουργίας του 6.579.097 ευρώ στα μέλη του. Μια μικρή ελπίδα για άνοδο των ποσών που θα μοιραστούν τον προσεχή Ιούνιο διαφαίνεται, αφού για παράδειγμα ο στόχος του Απριλίου για 160.000 ευρώ ξεπεράστηκε φτάνοντας τα 300.000 ευρώ.

Η εισπρακτική υπόθεση είναι το κρίσιμο σημείο για τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων – αλλά και των συγγενικών. Το σημείο τριβής και εκείνο που απομάκρυνε τις δύο πλευρές – ΕΔΕΜ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – από την εξεύρεση λύσης που είχαν εξαγγείλει είναι η κοινή είσπραξη. Οπως είπε η Κατσέλη, «η κοινή εισπραξη έχει μια προυπόθεση: να συμφωνεί το ποσοστό που αντιστοιχεί για διανομή στον κάθε οργανισμό. Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, απαιτείται μια υπέρβαση και από τους δύο οργανισμούς». Η ιδανική λύση, όπως τόνισε, παραμένει η δημιουργία ενός νέου οργανισμού που θα στεγάσει όλους δημιουργούς που βρίσκονται τώρα σε ΕΔΕΜ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.