«Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση» , «Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε». Μέσα στις δύο αυτές φράσεις -αποσπάσματα των καταθέσεων του ιατροδικαστή και του λιμενικού, που εξετάστηκαν σήμερα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας αποκρυσταλλώνεται ο βασανιστικός και μαρτυρικός θάνατος της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Η αποδεικτική διαδικασία, μετά από τρεις συνεδριάσεις ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των γονέων του θύματος, οι οποίοι ζήτησαν και θα είναι παρόντες για να διατυπώσουν δημόσια το δικό τους «κατηγορώ» στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 28 Μαρτίου 2022.

24χρονος κατηγορούμενος: Ήρθα να πω την αλήθεια. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου

Στο εδώλιο προσήχθησαν και κάθισαν και οι δυο κατηγορούμενοι της υπόθεσης, δηλαδή ο 26χρονος Ροδίτης που έρχεται στη δίκη από τη πρώτη συνεδρίαση αλλά και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στο ακροατήριο. «Ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. » είπε .

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρας ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του θύματος. «Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια», είπε ο μάρτυρας με την πρόεδρο του δικαστηρίου να τον καλεί να περιγράψει πόντο-πόντο όλα εκείνα τα ιατροδικαστικά ευρήματα που μπορούν να βοηθήσουν και τους δικαστές στο σχηματισμό ασφαλούς δικανικής πεποίθησης στην υπόθεση αυτή ,που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

«Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί, υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα. Τα τελευταία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα. Θα μπορούσαν πάντως να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες”, απάντησε ο ιατροδικαστής.

Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο

Και πρόσθεσε πως από την αξιολόγηση όλων των δεδομένων προκύπτει ότι «Η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα.».

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Αντιστάθηκε και τη σακατέψανε

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Λιμενικός Θωμάς Ζώβας, ο οποίος διενήργησε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε στον εντοπισμό των κατηγορούμενων αξιοποιώντας το υλικό από τις κάμερες. «Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση» είπε ο μάρτυρας.

«Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη . Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» τόνισε ο επίσης ο μάρτυρας.

Κίνητρο η συγκάλυψη του βιασμού

Με την έναρξη της δίκης, η πολιτική αγωγή ανέφερε πως το κίνητρο των κατηγορουμένων ήταν να συγκαλύψουν το βιασμό. Η Ελένη Τοπαλούδη αντέδρασε πυροδοτώντας τις αντιδράσεις τους και την ανησυχία τους μήπως συλληφθούν. Για αυτό αποφάσισαν τη φυσική εξόντωσή της. «Δεν είχε η παθούσα κανονίσει να βρεθεί μαζί τους και ούτε υπήρχε συναίνεσή της να συνευρεθούν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής Αλ. Κούγιας και προσέθεσε: «Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν»