Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο. «Ποια χώρα στον κόσμο στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της για να συζητήσει την ειρήνη, ενώ βομβαρδίζονται νοσοκομεία, θάβονται παιδιά και γυναίκες;» διερωτώνταν αναλυτές λίγο πριν τη συνάντηση, η οποία σημειωτέον ήταν στο ανώτερο -μέχρι στιγμής- επίπεδο.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ -δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες- άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι. «Τώρα, αυτή η συνάντηση συζητείται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να τον προσγειώνει λίγα λεπτά αργότερα στην πραγματικότητα. «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει».

.

Κουλέμπα: «Έκανα ό,τι μπορούσα…»

Σε δηλώσεις του,  ο ουκρανός ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

«Έκανα ό,τι μπορούσα» είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός ΥΠΕΞ. 

Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη» είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» επεσήμανε.

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Λαβρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας, περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας» είπε ακόμη.

Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ο ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Ερωτηθείς για το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων.

«Τα ακούσαμε και στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους ριζοσπαστικούς που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. Οτιδήποτε μας επέτρεπε να προσεγγίσουμε την αλήθεια, ουδέποτε προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης» συνέχισε.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα δυτικό φερέφωνο». 

«Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει»

Συνεχίζοντας ο Λαβρόφ είπε πως «δεν θέλουμε μια βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία με βαριά στρατιωτικά συστήματα, δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ»

«Ενδεχομένως ο κ. Ζελένσκι σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας» πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε από αυτή την κρίση με υγιή και ασφαλή τρόπο και με καθαρή συνείδηση».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας, σχολίασε: «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει». «Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης» υποστήριξε.