Την ανάγκη τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, να μείνουν μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόεδρο της Τουρκίας, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Τουρκία, επισημαίνοντας επίσης ότι θα τονίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη ως εταίροι του ΝΑΤΟ, «να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα».

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, είπε:

«Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία.

Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».