Η επέτειος από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου,  στις 5 Φλεβάτη το 1919 στη Χίο σφράγισε με την παρουσία τουκαι την πολιτική του δράση την πορεία της μεταπολίτευσης και της νεότερης  ελληνικής ιστορίας .

Εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου,ως Γενικός Διοικητής των Νήσων του Αιγαίου διορισμένος από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου .

Περάσανε 103 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο Μεγάλος Οραματιστής της  νεοελληνικής ιστορίας και της Δημοκρατίας διαγράφοντας μία μακρόχρονη πολιτική διαδρομή  αλλάζοντας την Ελλάδα του 20ου αιώνα .

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από τον λαό γιατί ήταν μαζί με τον λαό, για τον λαό,για αυτό άλλωστε τον αποκαλούσαν  με το μικρό του όνομα… Ο ΑΝΔΡΕΑΣ!

Κάτι το οποίο είναι σπάνιο για έναν πολιτικό άντρα αυτού του πολιτικού βεληνεκούς και της διεθνούς αναγνώρισης και ακτινοβολίας που είχε ως προσωπικότητα .

Το 1974 ιδρύει το ΠΑΣΟΚ με την ιστορική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη .  Ένα μανιφέστο αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της σύγχρονης Ελλάδας με το σύνθημα «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση.»

Η πορεία του  και οι αγώνες του τον δικαίωσαν στον  ιστορικό θρίαμβο των εκλογών του  1981 που έλαβε 48% συντρίβοντας την συντηρητική παράταξη στέλνοντας της στις καλένδες.

Ήταν η αρχή μιας νέας Σελίδας για την χώρα μας που ο λαός ένιωσε ότι συμμετέχει στην εξουσία της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1981 έως το 1989 και απο το 1993 έως το 1996.

Ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας μιλούσε στη καρδιά του λαού, αφουγκράζοντας τα προβλήματα τους, για αυτό άλλωστε είχε δώσει υπέρογκα προνόμια και παροχές στα λαϊκά στρώματα και στους μη προνομιούχους αλλά ταυτόχρονα προχώρησε στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης .

Το ΕΣΥ ( Εθνικό Σύστημα Υγείας) που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν την χρησιμότητα του, η πετυχημένη εξωτερική πολιτική και η διπλωματία του, η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης, η αναμόρφωση του Εθνικού Δικτύου συγκοινωνιών, το κράτος Πρόνοιας,τα ΚΕΠ(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ), το ΑΣΕΠ ( Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού )  και οι αλλαγές που έγιναν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποκέντρωση των υπηρεσιών δίδοντας αρμοδιότητες στην Περιφέρεια , είναι μόνο μερικά από τα έργα του.

Ταυτόχρονα, έδωσε κίνητρα στις νέες γενιές  και ένα ελπιδοφόρο όραμα με προοπτική και ευημερία .

Η διαδρομή του Ανδρεα είχε πολλούς σταθμούς .

Προηγήθηκε μία περίοδος πολιτικης ανωμαλίας με αποτέλεσμα τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη να έχουν αφανιστεί από τη λειτουργία του κράτους .

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε φυλακιστεί την επταετία της Χούντας των συνταγματαρχών . Η σύλληψή του τις πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου 1967 αποτελούσε «ώρα μηδέν».

Η απομόνωσή του στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου θα μείνει για σχεδόν εννέα μήνες, του στέρησε το κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς του ως κινητήριας δύναμης στα πολιτικά δρώμενα.

Ο Ανδρέας ήταν ο Πρωθυπουργός που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επέβαλε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο χαρισματικός  ηγέτης ,Ανδρέας Παπανδρέου, που οι παρακαταθήκες του  σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ !

Τα ηγετικά του προσόντα δεν τα αρνούνται ούτε εκείνοι που αμφισβητούν το έργο του .

Κάπως έτσι σκιαγραφείται και συμπυκνώνεται η ιστορικότητα της παρουσίας του μεγαλύτερου λαϊκού ηγέτη της Ελλάδας

που κατάφερε μέσα από τον ριζοσπαστισμό της μεταπολιτευτικής περιόδου και το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα να συμφιλιώσει , όχι μόνο τος δυο  χαμένες « Ελλάδες» του εμφυλίου πολέμου αλλά και να οικοδομήσει τη σύγχρονη  ευρωπαϊκή Ελλάδα .

Η σχέση του Ανδρέα με τον λαό ήταν αδιαπραγμάτευτη , έντονα συναισθηματική, αμφίδρομη και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο .