Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από την κλιμάκωση της δράσης της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα ύστερα κι από την αιματηρή συμπλοκή, την περασμένη εβδομάδα, στη Βούλα, με απολογισμό τέσσερις αλλοδαπούς τραυματίες (τρεις Αλβανούς και έναν Ιρακινό), από τους οποίους οι τρεις σοβαρά. Μάλιστα, ένα από τα θύματα, επίσης αλβανικής καταγωγής, δεν είχε εντοπιστεί αρχικά και διαπιστώθηκε ότι είχε εξαφανιστεί από το σημείο του επεισοδίου για να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με σοβαρά τραύματα.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται από το γεγονός ότι οι αλλοδαποί ποινικοί δεν διστάζουν να πυροβολήσουν σε καταστήματα ή άλλους χώρους όπου κινούνται δεκάδες ανυποψίαστοι πολίτες. Το συμβάν αυτό έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων επιθέσεων και εκτελέσεων «συμβολαίων θανάτου» με θύματα Αλβανούς με ποινικό παρελθόν σε Νίκαια, Σεπόλια, Σταθμό Λαρίσης και αλλού. Οι έμπειροι αξιωματικοί συνδέουν αυτές τις αιματηρές διενέξεις ατόμων από τη γειτονική χώρα με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής τους στη διακίνηση κοκαΐνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε κυκλώματα νονών της νύκτας, με την πώληση «προστασίας» σε καταστήματα ομοεθνών τους κ.ο.κ.

Εκβιασμοί

Στο αιματηρό συμβάν, λοιπόν, το απόγευμα του Σαββάτου σε φούρνο στην οδό Παρόδου στη Βούλα φαίνεται να συμμετείχαν ή να ήταν παρόντα περίπου 13-14 άτομα, εκ των οποίων τρεις Ελληνες, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις εκβιάσεων στα νότια προάστια, οκτώ-εννέα Αλβανοί καθώς και ένα άτομο από τη Μέση Ανατολή. Ολα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν η παρέα των Ελλήνων μαζί με έναν-δύο Αλβανούς και τον Ιρακινό έφτασαν με τζιπ στον φούρνο της Βούλας για να ψωνίσουν και να καθίσουν σε αυτόν, χωρίς να προκύπτει ότι υπήρχε ραντεβού για επίλυση διαφορών, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν όπλα μαζί τους. Λίγο αργότερα, ένας Αλβανός από την παρέα φέρεται να κινήθηκε προς άλλο τραπέζι, στο οποίο κάθονταν τουλάχιστον έξι ομοεθνείς του, χωρίς να υπάρχει ένταση, όπως περιέγραφαν πελάτες. Ωστόσο, γρήγορα ακολούθησε – αρχικά – φραστικό επεισόδιο, το οποίο μετατράπηκε σε συμπλοκή με γρονθοκοπήματα και εντέλει σε σύρραξη, με κάποιους από τους Αλβανούς (από το δεύτερο τραπέζι) να τραβούν όπλα και μαχαίρια. Από τους πυροβολισμούς και τις επιθέσεις με τα μαχαίρια τραυματίστηκαν ο Αλβανός, που κινήθηκε αρχικά προς το δεύτερο τραπέζι, και ορισμένοι από τους συνομιλητές του, ενώ από σφαίρα τραυματίστηκε ελαφρά και ο Ιρακινός. Σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, έχουν φτάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αιματηρή διένεξη σημειώθηκε λόγω διαφορών στη διανομή ναρκωτικών.

Κίνητρα

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 από τις ελληνικές Αρχές κατηγορήθηκαν 210 Αλβανοί για συμμετοχή σε σύνθετες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών (αποτελούν το 32% των κατηγορηθέντων για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες). Αλλωστε, στην τελευταία έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διακίνηση Ναρκωτικών αναφέρεται ότι στο εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα «δραστηριοποιούνται εγκληματικές οργανώσεις βαλκανικών χωρών, ιδιαιτέρως αλβανόφωνες, οι οποίες έχουν άμεση διασύνδεση με αντίστοιχες οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι η ίδρυση εταιρειών-«βιτρινών» (shell companies) για τη διευκόλυνση της διακίνησης των ναρκωτικών μαζί με εμπορεύματα αλλά και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους». Παρ’ όλα αυτά, ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα για τα κίνητρα της συμπλοκής. Προ δύο μηνών, εξάλλου, είχε σημειωθεί φονική επίθεση σε πρατήριο καυσίμων, στη λεωφόρο Θηβών, που κόστισε τη ζωή σε έναν 37χρονο αλβανό καταδικασμένο, προ 11 ετών, για διακίνηση κοκαΐνης και εμπλεκόμενο σε ανθρωποκτονία στην Κυψέλη, για την οποία αθωώθηκε. Είχαν προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 32χρονου αλβανού ποινικού σε καφετέρια στα Σεπόλια (υπόπτου για ληστείες και «συμβόλαια θανάτου») και ενός 39χρονου ομοεθνούς του σε άλλο κατάστημα, στην περιοχή του Αγίου Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας.