Αυτοκίνητα ακόμα παρατημένα, ενώ το χιόνι έχει λιώσει… Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην Αττική Οδό, δυο μέρες μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που έφερε στην Αττική η «Ελπίδα».

Όπως καταγράφει η κάμερα του MEGA, αυτός ο οδηγός παλεύει μόνος του για να απεγκλωβίσει το όχημά του. Οι εκτιμήσεις λένε πως 300 αυτοκίνητα ακόμα παραμένουν παρκαρισμένα στον ακριβότερο αυτοκινητόδρομο της χώρας.

Η εικόνα μιλάει μόνη της. Το εκχιονιστικό δεν είναι ούτε της Αττικής Οδού, ούτε της Περιφέρειας, ούτε κάποιου υπουργείου. Είναι όχημα της Πυροσβεστικής, στο οποίο προσαρμόστηκε η ειδική συσκευή αποχιονισμού.

Παρακάτω πυροσβέστες με φτυάρια στα χέρια επιχειρούν να ανοίξουν δρόμο για να φύγουν ένα ένα τα οχήματα.

Την ίδια ώρα ο μόνος σχεδιασμός για να φτάσουν όσοι οδηγοί έχουν εγκταλείψει τα αυτοκίνητά τους είναι να πάνε στο δαχτυλίδι στο Μαρούσι κι από εκεί να πάνε με τα πουλμανάκια, όχι της Αττικής Οδού, αλλά της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Αδιανόητες εικόνες

Ουρές κάνουν στα δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

«Το χειρότερο ήταν ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση από πουθενά. Θα κινηθούμε νομικά, διότι το θεωρώ κοροϊδία, ακόμα και τα 2.000 ευρώ που ακούστηκε αμέσως ότι θα μας δώσουνε το θεωρώ κοροϊδία. Κινδύνεψε η ζωή μας!» είπε.

Το περίφημο διχίλιαρο που θα πάρουν ανά όχημα όσοι κινδύνεψαν και ταλαιπωρήθηκαν εξελίσσεται σε νέα χιονοστιβάδα ερωτημάτων και προβλημάτων. Ιδού μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός καρδιοπαθούς που εγκλωβίστηκε σε ταξί, το οποίο μάλιστα πλήρωσε και 350 ευρώ!

Πολλοί οργανώνονται στο Facebook. Αναπάντητο παραμένει τι θα γίνει με όσους ήταν οδηγοί σε εταιρικά αυτοκίνητα ή όσους ήταν σε βαν εταιριών, πως και εάν αποζημιωθούν ζημιές στα οχήματα, αν θα αποζημιωθούν συνεπιβάτες κι αν η αποδοχή των 2.000 ευρώ συνοδεύεται από παραίτηση κάθε άλλης αξίωσης.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους αμέτρητους οδηγούς που μπήκαν όταν η Αττική Οδός αντί να κλείσει τον δρόμο είχε αφήσει ανοιχτά τα διόδια.

Αυτοί οι οδηγοί θα δυσκολευτούν να αποδείξουν ότι ήταν στον δρόμο και μόνη ελπίδα είναι να έχουν καταγραφεί από κάμερες της Αττικής Οδού ή να έχουν άλλο αποδεικτικό μέσο.

Οι ειδικοί την ίδια ώρα τονίζουν τις μεγάλες ευθύνες της Αττικής Οδού. «Υπήρχε παντελής απουσία μέσων και διαδικασιών» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.

Απέναντι στο πρωτοφανές χάος, ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ τις επόμενες ώρες η ελπίδα είναι να ομαλοποιηθεί η κίνηση και πάλι στην Αττική Οδό.