«Χθες είχα μία από τις πιο εκπληκτικές πτήσεις πάνω από τη Σαουδική Αραβία, από το Ριάντ προς το Ταμπούκ. Το έδαφος από κάτω άλλαζε διαρκώς. Οι αμμόλοφοι έδιναν τη θέση τους σε βράχους κι έπειτα σε χωριά και πόλεις. Ηταν πολύ ωραία εμπειρία να πετάς ένα τόσο ωραίο πρωινό χωρίς σύννεφα και να βλέπεις από κάτω πολλές καμήλες. Σήμερα περιμένω να καθαρίσει ένα πέπλο ομίχλης στην Αίγυπτο, πριν ξεκινήσω για Αλεξάνδρεια όπου θα κάνω μία πολύ σύντομη στάση για να συνεχίσω μετά για Ελλάδα!». Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ανάρτηση που έκανε στο instagram η 19χρονη Βελγίδα Zara Rutherford, η οποία ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου με ένα μονοκινητήριο από το Βέλγιο για να κατακτήσει το παγκόσμιο ρεκόρ της νεαρότερης γυναίκας που κάνει τον γύρο του κόσμου μόνη της με υπερελαφρό αεροσκάφος.

Φτάνοντας χθες, Κυριακή, στο συννεφιασμένο Ηράκλειο με το λευκό της «Shark», όπως λέγεται το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες αυτού του ταξιδιού, θύμιζε πολύ τον Νιλς Χόλγκερσον, τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών από τη σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του ’80 («Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον») που έσκιζε τους αιθέρες πάνω στον λευκό χήνο, Μάρτιν. Αλλος, όμως, ήταν ο μύθος που μαγνήτισε τη 19χρονη Zara στην Κρήτη, γι’ αυτό και ζήτησε από τους ανθρώπους που την υποδέχθηκαν στο Ηράκλειο να τη συνοδεύσουν ως την Αγία Γαλήνη ώστε να δει από κοντά τον βράχο τον οποίο λέγεται ότι ο Δαίδαλος και ο Ικαρος χρησιμοποίησαν ως βάση για να πραγματοποιήσουν τη μυθική πτήση τους προς την ελευθερία. «Ναι» απαντά με ενθουσιασμό όταν ρωτάται αν ο Δαίδαλος και ο Ικαρος ήταν εκείνοι που την «κάλεσαν» στην Κρήτη.

Ρεκόρ

«Προσπαθώ να γίνω η νεότερη γυναίκα που κάνει, πετώντας μόνη της, τον γύρο του κόσμου και να ενθαρρύνω με αυτόν τον τρόπο περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την αεροπλοΐα και το STEM. Ξεκίνησε σαν μια περιπέτεια κι ένα όνειρο που πάντα είχα αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι είναι μάλλον ανέφικτο. Μέχρι που αποφάσισα να το κάνω πραγματικότητα αναζητώντας χορηγούς» λέει η Zara στα «ΝΕΑ» από την Αλεξάνδρεια, λίγο πριν ξεκινήσει την πτήση της για την Κρήτη που έχει επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν. «Ηταν ένα υπέροχο μέρος για στάση και ένας υπέροχος τρόπος να περάσω στην Ευρώπη. Είναι ένας όμορφος τόπος» σχολιάζει, ενώ αποκαλύπτει ποια ήταν η δυσκολότερη «πίστα» στο εγχείρημα που έβαλε στόχο να φέρει εις πέρας. «Νιώθεις μοναξιά πάνω από τους ατέλειωτους ωκεανούς, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό. Η πιο κρίσιμη στιγμή ήταν όταν έπρεπε να αλλάξω πορεία εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια» εξηγεί.

Αστροναύτης

Σήμερα η 19χρονη Βελγίδα, που άρχισε να εκπαιδεύεται στα αεροσκάφη όταν ήταν 15 ετών, προσγειώνεται στη Βουλγαρία, την Τετάρτη στη Σλοβακία, την Πέμπτη επισκέπτεται Τσεχία και Γερμανία, για να φτάσει το Σάββατο στον τελικό της προορισμό (από όπου και ξεκίνησε) το Βέλγιο, να απολαύσει για λίγο την εκπλήρωση του ονείρου της και να θέσει ξανά νέους στόχους. «Του χρόνου θέλω να σπουδάσω μηχανικός υπολογιστών» αποκαλύπτει κατά τη σύντομη συνομιλία μας ενώ αν ψάξει κανείς τον ειδικό ιστότοπο flyzolo.com – εκεί όπου ο κόσμος, από το καλοκαίρι, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία της σε πέντε ηπείρους και 52 χώρες – θα ανακαλύψει ότι ο γύρος του κόσμου δεν είναι αρκετός για τη Zara, κόρη και εγγονή αεροπόρων, καθώς το μεγάλο της όνειρο είναι να γίνει αστροναύτης και να κατακτήσει και τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος. Κάτι μας λέει ότι δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα, ούτε μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση.