Με την επαναλειτουργία της Βουλής και με… προεόρτια οδηγία του Πρωθυπουργού οριζοντίως προς τα στελέχη του για «παραγωγική χρονιά», βγαίνουν αυτομάτως από τα υπουργικά συρτάρια τα νομοσχέδια του 2022. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα σηκώσουν τη νομοθετική αυλαία για τη νέα χρονιά. ​

Με άτυπο στόχο και για φέτος τα εννέα νομοθετήματα τον μήνα (δεδομένων των 225 που πέρασαν συνολικά εντός του 2020 και του 2021), το Μαξίμου προτίθεται να προβάλει συνολικά το νομοθετικό τέμπο του στους επόμενους μήνες και ζητεί από τον κυβερνητικό και τον κομματικό μηχανισμό να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με επιπλέον στόχευση αφενός να μπλοκάρει από τη δημόσια σφαίρα την εκλογολογία, αφετέρου να ενισχύει στα μάτια των πολιτών τόσο το μεταρρυθμιστικό αφήγημά του όσο και μια εικόνα επόμενης μέρας μετά τη διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας. Αυτή θα δοκιμάζει πολλαπλώς την κυβερνητική μηχανή τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Εξ ου και τίθενται σε άμεση προτεραιότητα οι δράσεις με «αναπτυξιακή κατεύθυνση» – κατά την ορολογία των ενοίκων στην Ηρώδου Αττικού.

3+1 κινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό και με την οικονομία στην πρώτη γραμμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των πρώτων νομοσχεδίων προς κατάθεση στο επόμενο διάστημα τα περισσότερα αφορούν αποκλειστικά τις προσπάθειες για διαμόρφωση ενός νέου, πιο ελκυστικού οικονομικο-επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό ότι τρία νομοθετήματα αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης (Νέος αναπτυξιακός νόμος, Αρχές Ανταγωνισμού με ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 και Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομής με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα,) ενώ άλλο ένα θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών (Κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και συγχωνεύσεις).

Ταυτόχρονα εντός του Ιανουαρίου θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τη δημόσια διαβούλευση σε σειρά άλλων νομοθετημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων θέματα καθημερινότητας αλλά και μετάβασης, όπως σχολιάζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, «στη νέα εποχή». Ανάμεσά τους ο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» ως σήμα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με παράταση στη διαβούλευση έως τις 28 Ιανουαρίου, καθώς και «εθνικές στρατηγικές» για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, για τους Ρομά (σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξή τους) κ.λπ. Επίσης θέματα Παιδείας και Υγείας παραμένουν σε προτεραιότητα εν αναμονή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ καθώς και παρεμβάσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας (ψηφιοποίηση, υποδομές, προώθηση προγραμμάτων πρόληψης) ενώ στο μεταρρυθμιστικό πλάνο του 2022 εντάσσεται και η λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», δηλαδή η εκκρεμότητα διαχωρισμού ευθυνών και πόρων μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι συντάξεις

Ως κυρίαρχο στοίχημα για το οποίο ετοιμάζεται κυβερνητική αντεπίθεση αντιμετωπίζει το Μαξίμου το κεφάλαιο των συντάξεων με την αναγνώριση άλλωστε ότι οι ιστορίες ταλαιπωρίας που συνεχίζονται για εκατομμύρια πολίτες… ροκανίζουν πολιτικό κεφάλαιο. Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή διαβούλευση και στόχος της κυβέρνησης είναι, κατά πληροφορίες, η εκκαθάριση κάθε εκκρεμότητας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Το θέμα προδιαγράφεται ότι θα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στους επόμενους μήνες με ενδεικτικές τις τελευταίες αναφορές του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι «όλοι εκείνοι που μας κουνούν το δάχτυλο, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν και πάλι απέναντι» και ότι «αν εξαιρέσεις ότι προτείνουν να γίνουν προσλήψεις, τις οποίες θα κάνουμε και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες, ποια άλλη αντιπρόταση έχουν; Τίποτα».