Δύο ευρωπαϊκοί «σταθμοί», η Λιθουανία και η Πολωνία, κόβουν για ένα 48ωρο την προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό, αν και στις διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού κυριαρχεί η επόμενη μέρα της Ευρώπης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης ενόσω ζωηρεύουν ταυτόχρονα οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και προετοιμασίες για το μετεκλογικό «παιχνίδι» που αφορά τα ευρωπαϊκά πόστα.

Με την αποστροφή «δεν πάω πουθενά» ο Μητσοτάκης διέψευσε ξανά τη σεναριολογία περί διεκδίκησης αξιώματος για την επόμενη πενταετία («δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη» είπε στον Αnt1), ενώ από τη Βαρσοβία αναμένονται σήμερα κοινές δηλώσεις με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ. Στην ατζέντα Μητσοτάκη και Τουσκ είναι άλλωστε η στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς την ευρωκάλπη, ενώ οι δύο ηγέτες έχοντας συνυπογράψει τη στήριξη της εκ νέου υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν διεκδικούν ισχυρότερο ρόλο επί ευρωπαϊκού εδάφους εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Σημειωτέον ότι στις θέσεις του ΕΛΚ είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμα και νέα πόστα, όπως ένας υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ και ένας επίτροπος Αμυνας, προκειμένου η ευρωπαϊκή αντίδραση να είναι πιο άμεση στις διεθνείς κρίσεις. Είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης επισκέπτεται την Πολωνία (και η πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού από το 2011), ενώ τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος άνοιξαν από χθες το βράδυ στο πλαίσιο δείπνου με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ. Το δείπνο εργασίας ευρωπαίων ηγετών εντάσσεται στις διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική ατζέντα» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, ενώ ο Μισέλ μετέβη στην Πολωνία έχοντας ολοκληρώσει συζητήσεις με την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη.

Στο Βίλνιους ο Μητσοτάκης βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά σε διάστημα εννέα μηνών στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών – μια άτυπη διακυβερνητική πλατφόρμα, με ιδρυτικά μέλη την Πολωνία και την Κροατία, και με συνολικά 13 χώρες της ΕΕ μεταξύ Βαλτικής, Μαύρης Θάλασσας, Αδριατικής και Αιγαίου. «Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει», είπε ο Μητσοτάκης, «ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας». Και προέταξε εκ νέου τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει «το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια» – φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές – από τον Νότο στον Βορρά. Εξάλλου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ελλάδας για ενίσχυση αυτού του «διαδρόμου» με πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα logistics.

Νέο τετ α τετ με Ζελένσκι

Στο περιθώριο της συνόδου ο Μητσοτάκης συνάντησε για πρώτη φορά μετά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον ουκρανό πρόεδρο και αποδέχθηκε την πρόταση συμμετοχής στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, ενόσω η κυβέρνηση διαψεύδει σχέδια αποστολής στην Ουκρανία μαχητικών F-16, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέφερε στον Πρωθυπουργό τις εξελίξεις επί του πεδίου και τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις.