Με μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η χώρα. Η έντονη κινητικότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο, σε συνδυασμό με τη μεταδοτικότατη Όμικρον, εξαπλασίασαν τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 12 ημέρες.

Αρκετοί επιστήμονες και η κυβέρνηση θεωρούν θέμα χρόνου τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, με ενδεικτικό παράδειγμα τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία προέβλεψε πως «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ σύντομα». Ωστόσο η πανδημία, προς το παρόν σαρώνει τη χώρα, με τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους να βρίσκονται στα όριά τους.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τόνισε πως το CDC λέει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ ο Άντονι Φάουτσι είναι περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η πτώση της πανδημίας θα εμφανιστεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Προστατευμένοι κατά 90% από βαριά νόσηση όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκανε ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση».

«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», είπε για το άνοιγμα των σχολείων.

Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.

«Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικoύ συστήματας μένουν ακάλυπτα, και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε.

«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας λυγίζουν κάτω από το βάρος της Όμικρον, καθώς εκατοντάδες είναι οι υγειονομικοί που νοσούν και αυτό αποτυπώνεται στις εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων.

Σε καραντίνα έχει μπει το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό στη χώρα μας, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μπορεί η Όμικρον να μη στέλνει πολλούς συμπολίτες μας σε νοσηλείες, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική κι αυτό φαίνεται από τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Σε λίγη ώρα η εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κλείνει και όλα θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Παραπάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες 90 υγειονομικοί είναι σε αναστολή.

Μάλιστα, σε κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περίπτωση που νοσήσουν και οι δύο.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Το 30-40% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι Δέλτα

Στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας υπάρχει αγωνία, καθώς είναι ακόμα αρκετά μεγάλο το ποσοστό των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα και αυτό οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πίεση στο σύστημα υγείας που θα εκφραστεί και στις ΜΕΘ.

Έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο διάστημα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 632 διασωληνωμένοι. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις εκατοντάδες καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από covid λίγο πάνω από το 1/3 αφορά σε νόσηση από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές, τόνισε πως «πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Με αυτή την έννοια το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά ιδίως τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται η κορύφωση του κύματος αυτού της πανδημίας είναι ένα δίδυμο πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ΕΣΥ.

Αφενός μεν η πιο μεταδοτική ακόμα και για εμβολιασμένους παραλλαγή Όμικρον βγάζει μαζικά εκτός μάχης νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν δημιουργώντας σοβαρά κενά στην νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών, αφετέρου την ίδια ώρα παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα ο αριθμός των ασθενών της παραλλαγής Δέλτα που μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί»,  είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, εκφράζοντας φόβους για κατάρρευση του ΕΣΥ.

Όπως εξήγησε, στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

Όπως είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα. Προειδοποίησε δε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς  ανοσιακά αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Όμικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα. «Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», συμπλήρωσε.