Μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που έπονται, δηλαδή μετά 3 Ιανουαρίου -ή και νωρίτερα αν απαιτηθεί- επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως προκύπτει, οι περιορισμοί που θα ισχύσουν θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο- τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα μέτρα και που έχουν προτείνει οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της βραδινής διασκέδασης, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, και όχι της εστίασης. Μάλιστα, η χρονική διάρκεια των μέτρων προσανατολίζεται να είναι 15 ημέρες.

«Εκεί θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Προς αυτή την κατεύθυνση η φιλοσοφία θα είναι -είτε με την εφαρμογή ωραρίου είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως πχ. όρθιας διασκέδασης- τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο» σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο» συμπλήρωσε.

Μέτρα στα γήπεδα

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε αυστηρά μέτρα για τους αθλητικούς αγώνες, καθώς εκεί δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας.

«Είδαμε ότι ναι μεν γίνεται έλεγχος και μπαίνουν εμβολιασμένοι, αλλά οι φίλαθλοι δεν τηρούν το μέτρο της μάσκας. Γι’ αυτό θα μας υποχρεώσουν τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι περιοριστικά στα γήπεδα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα στους εναπομείναντες αγώνες της χρονιάς, τότε από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα θα είναι περιοριστικά «στον βαθμό ή να μην υπάρχουν φίλαθλοι ή να υπάρχουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό».

«Αν παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, προφανώς θα πάμε με ολιστικά μέτρα σε αθλητικούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, κάποια σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών προβλέπουν:

  • Κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων.
  • Τα μπαρ και η εστίαση να κλείνουν στις 23:00 ή στις 00:00.
  • Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%.
  • Χωρίς την παρουσία θεατών η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%.
  • «Μαχαίρι» στις σχολικές εκδρομές και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πλεύρης