Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβαση του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με παράφραση της κλασικής φράσης του Χαρίλαου Τρικούπη: «Δυστυχώς επτωχεύσατε», απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και δεν επτωχεύσατε οικονομικά, αλλά πάθατε κάτι χειρότερο: πτωχεύσατε ηθικά κύριε Μητσοτάκη». Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι παντού υπάρχει πανδημία, ανατιμήσεις και κλιματική αλλαγή, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα. «Την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με ψέματα.

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πραγματικότητα των αγροτών, των νέων και των εργαζόμενων με την οποία θα πρέπει να αναμετρηθεί η κυβέρνηση και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που φτιάχνει.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. «Εμμένετε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στην επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου, που πριν από 13 χρόνια μας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και θα μας οδηγήσει ξανά εκεί, εάν δεν το αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Μάλιστα, έφερε παραδείγματα από το πώς κινούνται στις ΗΠΑ και στην προηγούμενως «άτεγκτη ΕΕ».

«Έχετε αγκυροβολήσει στον βάλτο των χρεοκοπημένων πολιτικών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ντιλάρετε με λαϊκά συμφέροντα» στον χώρο της Υγείας και αλλού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης υποδαυλίζουν το ΕΣΥ.

«Ντιλάρατε σε Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια»

«Ντιλάρατε με τους σχολάρχες, με τον ΣΕΒ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Υγεία και την Οικονομία. «Ντιλάρατε με funds» για την Ενέργεια, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σε όλο τον κόσμο δυναμώνει η κρατική παρέμβαση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το αντιπαρέβαλε με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τη νέα κρίση που πρόκειται να έρθει. «Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα χρόνια καθοδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα «στις δυνάμεις της συντήρησης και της δυνάμεις της προόδου», με την προοδευτική παράταξη ή με τη δεξιά των πολιτικών που οδήγησε στις χρεοκοπίες.

Αυτό φαίνεται και στον προϋπολογισμό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εκτός πραγματικότητας», τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Περικοπές στην Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στη συνέχεια, για τις περικοπές στην Υγεία με τον νέο προϋπολογισμό. «Κόβεται 820 εκατομμύρια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και «δεν σας ανάγκασε κανείς να το κάνετε, είναι επιλογή σας».

«Παραδώσατε νοσοκομεία με πεντάευρη είσοδο, ελλειμματικά νοσοκομεία και φραγή σε ανασφαλίστους κι έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε ότι «η παράταξη σας μας οδήγησε στα Μνημόνια, ενώ η δική μας την έβγαλε».

Για τους μικρομεσαίους

«Η παράταξή σας συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο» με τον νέο προϋπολογισμό. «Τραβάτε την πρίζα», «αφήνετε τον κόσμο ξεκρέμαστο», «τίποτα δεν άλλαξε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ανάμεσα σε άλλα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρόταση μας για μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε «μη γελάτε, να γελάσετε μπροστά στους μικρομεσαίους που σας στήριξαν όταν κάνατε σημαία σας τη μεσαία τάξη».

Για τους εργαζόμενους

Έπειτα, αναφέρθηκε στους «καθηλωμένους μισθούς των εργαζόμενων» και θύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό. «Έχετε ανακοινώσει αύξηση πείνας της τάξης του 2%», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο στην Ελλάδα και στην Εσθονία δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, κύριε Μητσοτάκη, έχετε δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη και θέλουν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό», συνέχισε.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με το πρώτο νομοσχέδιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι η αύξηση του μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα εξοπλιστικά

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την κούρσα των εξοπλισμών και αναρωτήθηκε ποιος το επιβάλει αυτό. Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για τα εξοπλιστικά έχει εκτοξευτεί και φτάνει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει «αλόγιστη και αχρείαστη αύξηση των δαπανών στα εξοπλιστικά» και, μάλιστα, χωρίς σχέδιο είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Φαίνεται σαν να θέλετε κ. Μητσοτάκη όλες οι αγορές των επόμενων δέκα ετών να γίνουν ενώ είστε κυβέρνηση», σημείωσε.

«Θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι»

Στον προϋπολογισμό «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι», είπε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια τόνισε ότι έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ η ανεργία συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων φορέων.

Στη «ζώνη υλικής αποστέρησης» βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στη χώρα πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναρωτήθηκε ποια είναι η απορροφητικότητα για αυτά τα χρήματα. «Με μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ το 2021 το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

«Διευρύνονται οι ανισότητες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τη μελέτη Τσιόδρα

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε και πάλι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις εν μέσω της υγειονομικής τραγωδίας.

«Γιατί λέτε ψέματα» για το ΕΣΥ, «για το τέλος της πανδημίας», για «πανδημία ανεμβολίαστων» «για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Λέτε ψέματα ενώ είχατε την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συνεργάτη», «δεν ντρέπεστε», αναρωτήθηκε Αλέξης Τσίπρας.

«Πώς είναι δυνατόν να μη σας είχε πει τίποτε ο άνθρωπος, ο οποίος μιλούσε μαζί σας τρεις φορές την εβδομάδα, όπως ο ίδιος έχετε πει πολλές φορές μέχρι τώρα;», διερωτήθηκε.

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τώρα ψάχνουν κάποιον να φορτώσουν την ευθύνη για τη μελέτη για τις ΜΕΘ.

«Αν δεν τα ξέρατε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε», «αν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ήσαστε εσείς που από αυτό το βήμα μου είχατε πει ότι «εσείς μετράγατε φέρετρα, εμείς μετράμε στρέμματα». Τώρα τι ακριβώς μετράτε, κύριε Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ξέρατε», «είναι εγκληματικές οι πολιτικές ευθύνες και ανήθικο το ψέμα που τις συνοδεύει».

Ζήτησε εκλογές

«Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εσείς δεν πρόκειται να αλλάξετε», σημείωσε. «Έχουμε χρέος για πολιτική αντιπαράθεση». 

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε επικίνδυνη και ανίκανη», είπε ο κ. Τσίπρας. «Και δεν μπορείτε και δεν θέλετε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε τη μάχη;», αναρωτήθηκε. «Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία, για να στήσετε ένα πρωτοφανές καθεστώς απευθείας αναθέσεων με 4,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες φίλων. Ποτέ άλλοτε στη χώρα δεν υπήρξε τόσο ανεξέλεγκτη διαφθορά όπως τώρα, όπως είχε δηλώσει από αυτό το βήμα και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, «Μαξίμου Α.Ε.»», σημείωσε.

«Αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που έλεγαν ότι θα το κάνει. «Να δώσετε τη δυνατότητα στην λαϊκή ετυμηγορία να δώσει μια διέξοδος. Σας ζητάμε να δώσετε λύση, είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος. Σας ζητούμε να δώσετε τον ελληνικό λαό να σας κρίνει», τόνισε.

«Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων», «μαζί με την κοινωνία θα το πετύχουμε», πρόσθεσε. «Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει το καθήκον της απέναντι στην Ιστορία», κατέληξε.