Η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει καμία σχέση από θέμα μεταδοτικότητας με οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη του SARS-COV-2. Είναι εξαιρετικά πιο μεταδοτική και σύντομα θα κυριαρχήσει. Αυτό αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού από τη Γενεύη.

Μάλιστα ο κ. Γκεμπρεγέσους λέει πως μπορεί μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες σε όλον τον κόσμο «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή»

Και προειδοποίησε: «Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα»

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα βοηθήσουν καμία χώρα να βγει από την κρίση. «Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως οι μάσκες, η τήρηση των αποστάσεων και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων. Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά» είπε.

Τα εμβόλια

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε και στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στην Όμικρον. «Μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής» είπε και αναφέρθηκε στις αναμνηστικές δόσεις: «Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Και διευκρίνισε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της –εμβολιαστικής- ανισότητας. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά εμβολιασμού μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», και συνέχισε «Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου»