Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ταϊβάν εδώ και έναν μήνα αφορά εργαζόμενη εργαστηρίου που δαγκώθηκε από ποντικό μολυσμένο με SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του ασιατικού νησιού.

Η γυναίκα, η οποία είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, χειριζόταν πειραματόζωα στο πλαίσιο μελέτης που διεξάγεται στην Academia Sinica, το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της Ταϊβάν.

Δαγκώθηκε για πρώτη φορά από ποντίκι στις 15 Οκτωβρίου, βρέθηκε όμως αρνητική στο αυτοδιαγνωστικό τεστ. Δαγκώθηκε ξανά στις 19 Νοεμβρίου και δεν υποβλήθηκε σε νέα εξέταση για κοροναϊό, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Παρόλο που ένιωθε άρρωστη, η γυναίκα ταξίδεψε με τρένα και λεωφορεία, πήγε για ψώνια και βγήκε για φαγητό πριν διαγνωστεί θετική στην παραλλαγή Δέλτα την Πέμπτη.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο μόλυνσής της στον εργασιακό χώρο, δεδομένου ότι έχουμε μηδενικές επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στην κοινότητα» δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός Υγείας Τσεν Σι-τσουγκ.

«Όσον αφορά το εάν συνέβη στο γραφείο ή το εργαστήριο, κρίναμε ότι το εργαστήριο είχε υψηλότερο κίνδυνο» πρόσθεσε, τόνισε όμως ότι η έρευνα για την οδό της λοίμωξης συνεχίζεται.

Το περιστατικό εγείρει ερωτήματα για τα πρωτόκολλα ασφάλειας του εργαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ταϊπέι και λειτουργεί σε επίπεδο βιοασφάλειας 3, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η γυναίκα μολύνθηκε στο εργαστήριο, σχολιάζουν οι Times, το περιστατικό ενισχύει τη θεωρία που θέλει τον πανδημικό κοροναϊό να δραπέτευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα.