Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει δράση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, όπως έκανε γνωστό, σήμερα Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», υπογράμμισε η Μέρκελ στον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, με την Καγκελάριο να ζητά από τον Πούτιν «να ασκήσει την επιρροή του» στο καθεστώς του Μινσκ.

Πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας

Στο μεταξύ αργά το βράδυ της Τρίτης δύο μεγάλες ομάδες προσφύγων πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες επαναπροωθήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν.