Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την ανάδειξη νέου προέδρου έχει ξεκινήσει, ωστόσο απομένουν λίγες ώρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση κάποιας άλλης υποψηφιότητας εκτός από τις έξι που ήδη υπάρχουν.

Τα τελευταία 24ωρα, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει προχωρήσει σε μία σειρά συναντήσεων και επαφών και με τους έξι υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ενώ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει και ο ίδιος τις επόμενες ώρες την υποψηφιότητά του, μία εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί θα πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη και επιστρέφει στην  Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ως εκ τούτου, εάν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου, τότε αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Η χθεσινή  ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προαναγγελία για τη συμμετοχή του στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για «νέους αγώνες» – παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι η ανάρτηση δεν σχετίζεται με τις όποιες αποφάσεις του.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη ανάρτηση, ο κ. Παπανδρέου, ουσιαστικά, έδωσε το «στίγμα» του, μέσα από την φράση που αξιοποίησε, με αφορμή τα 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, χαρακτηρίζοντας την φετινή 18η Οκτώβρη ως «αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Πώς αντιδρούν Ανδρουλάκης και Λοβέρδος

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Παπανδρέου είχε συζήτηση – με τηλεδιάσκεψη – με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναγνωρίζει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές και να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της παράταξης.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου: «Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε με τη σειρά του επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία λίγων λεπτών, είμαστε συνάδελφοι και για πολλά χρόνια συνεργάτες, αλλά για το θέμα που συνομιλήσαμε, η συζήτηση εξαντλήθηκε γρήγορα».

Και προσέθεσε: «Δεν είπα τίποτα παραπάνω από όσα έχω ξαναπεί πρόσφατα στη Χαλκίδα: Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος. Αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει…».

Παραμένουν και οι Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης

Αμετακίνητος δηλώνει και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του.

Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος φέρεται να το διεμήνυσε και στον ίδιο, κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

Ο κ. Γερουλάνος, δήλωσε ότι συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, έως την Πέμπτη που λήγει η προθεσμία, ενώ έκανε ένα σχόλιο με νόημα για τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, με τεράστια πείρα πολιτική και σε πάρα πολλά θέματα που έχει διαχειριστεί. Προφανώς, ένα κόμμα έχει μόνο να κερδίσει με το να ακούει τις προτάσεις του και να πορεύεται με βάση αυτές», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης, όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και τη διαγενεακή ενότητα της παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω στη μάχη».

Θα αξιολογήσω τα νέα δεδομένα λέει ο Κεγκέρογλου

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που συναντήθηκε την Δευτέρα στη Βουλή με τον πρώην πρωθυπουργό, φέρεται να είναι ο μοναδικός που θα αποσυρθεί από την εκλογική «κούρσα».

«Ως υποψήφιος πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας. Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει αξία και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Cretalive.gr και αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, o Βασίλης Κεγκέρογλου άφηνε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Λίγο πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε, τόνιζε ότι «μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας», προσθέτοντας  πως «θα επαναξιολογήσει» τη στάση του και τη δική του συμμετοχή.