Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Νίκο Δένδια λίγο πριν την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών για την Ουάσινγκτον.

Ενισχύεται το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις τοποθεσίες που θα περιλαμβάνει η νέα αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τα όσα δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους οι υπουργοί Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος (Τα ΝΕΑ) και Εξωτερικών Ν. Δένδιας (Το Βήμα).

«Τα δύο υπουργεία είναι απολύτως συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα και αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τόπους κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο και αναφέρθηκε στην αυξημένη σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη αλλά και στην αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα γίνει για πέντε χρόνια και κατόπιν την επ’ αόριστον ισχύ της.

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία μπορεί να ανακηρύξει μόνη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία σε πείσμα με ό,τι ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο και υπογράμμισε πως η χώρα μας επιμένει σε αυτά που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας αναδεικνύοντας την προκλητικότητα και την παραβατικότητας της γειτονικής χώρας παντού.

«Όντας σε εγρήγορση και ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε όλα τα επίπεδα ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός πάντα συζητά και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή μας.

Φυλάει τα σύνορα

Για τη μεταναστευτική πολιτική και από ποιους η χώρα δέχεται οργανωμένη επίθεση επειδή φυλάει τα σύνορά της όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας είναι αποτελεσματική, αυστηρή και δίκαιη.

«Σεβόμαστε τους κανόνες που διέπουν τα μέτρα διαχείρισης αυτής της κατάστασης», συνέχισε και υπογράμμισε πως η κατάσταση δεν έχει σχέση με αυτό που συνέβη το 2015.

Δυσαρεστημένοι, είπε, είναι αρκετοί. «Μπορώ να φανταστώ αυτούς που εμπορεύονται ανθρώπινα όνειρα και ζωές ή διάφορους άλλους που έχοντας συναντήσει τη νόμιμη αντίδραση της Πολιτείας δεν βλέπουν να υλοποιούνται τα όνειρά τους», πρόσθεσε και τόνισε: «Η χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο διαχειρόζοντας το θέμα με σωστό τρόπο. Δεν επιτρέπουμε να δημιουργηθούν συνθήκες χάους».