Την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

«Η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει, μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες μας έχουν ήδη αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Γαλλία «έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό, βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. «Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της».

«Στο πλαίσιο αυτής της νέας σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale, ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει «εθνικό κίνητρο καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία».

Δείτε την τελετή των υπογραφών και τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Περισσότερα σε λίγο…