Για τους σεισμούς που έγιναν το πρωί της Τρίτης στη Ρόδο μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε στο ερώτημα αν σχετίζονται με αυτούς στην Κρήτη.

«Καμία σχέση δεν έχουν οι πρωινοί σεισμοί που ανησύχησαν τη Ρόδο με τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης», ξεκαθάρισε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου με τρόπο κατηγορηματικό ο κ. Παπαδόπουλος που είναι και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Καμία συσχέτιση

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν απόλυτα καθησυχαστικός για τις δυο πρωινές σεισμικές δονήσεις 3,9 και 3,8 Ρίχτερ ανατολικά της Ρόδου. «Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Καμία συσχέτιση με τον ισχυρό σεισμό της Κρήτης», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο σεισμολόγος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Νισύρου και Τήλου, που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2021 λέγοντας ότι «παρακολουθείται από τους σεισμολόγους».

Πρόσθεσε ότι «το καθησυχαστικό είναι ότι οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή γίνονται στον υποθαλάσσιο χώρο». Απέκλεισε, επίσης, την οποιαδήποτε σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο της Νισύρου. Ανέφερε, τέλος, ότι «η εν λόγω περιοχή έχει δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ το 1968 και θεωρείται ότι είναι η «οροφή» για νέους σεισμούς που μπορεί να δώσει».

«Πόλεμος» σεισμολόγων για πρόβλεψη σεισμού μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στη Θήβα και το σεισμό που αυτό μπορεί να δώσει στο μέλλον το εν λόγω ρήγμα, απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε καθησυχαστικός  για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας».

Για τη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι, ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

«Από τον Ιούλιο 1700 σεισμοί στη Θήβα, όπως στο Αρκαλοχώρι»

Οπως είπε, το καλοκαίρι «ομόφωνα η επιτροπή 20 επιστημόνων αποφάσισε για το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα να εφαρμοστεί το σχέδιο «Εγκέλαδος» και στις δύο περιοχές».

Αρνούμενος να σχολιάσει τη δήλωση Τσελέντη, είπε «δεν θα πω τι είπαν στον Τσελέντη, άλλοι εκτός Ελλάδος». Αν και δεν έκανε πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα, είπε πως «και τα 5 μπορεί να προκαλέσουν ζημιές».

Για να δώσει πληρέστερη εικόνα για το ρήγμα της Θήβας, είπε πως έχουν γίνει «από τον Ιούλιο 1700 σεισμοί στη Θήβα, όπως στο Αρκαλοχώρι». Τέλος, εκτίμησε πως τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη «ήταν ο κύριος σεισμός κι αυτό αποδείχθηκε και από τον ισχυρό μετασεισμό» το πρωί τις Τρίτης.

Επιπλέον μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή». Μάλιστα ανέφερε πως οι προβλέψεις για την Θήβα κάνουν λόγο ακόμα και για σεισμό 6,5 Ρίχτερ.