Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι αφενός αναμένουν με αγωνία την προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αρχίζει την Τρίτη, και αφετέρου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις με την Evergrande στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,5%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 1,07% στις 6.890 μονάδες, ο DAX χάνει 1,89% στις 15.197 μονάδες και ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,78% στις 6.452 μονάδες.

Οι παγκόσμιες αγορές αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) το Σεπτέμβριο, η οποία αρχίζει την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο τέλος της διήμερης συνάντησης, με τους επενδυτές να αναμένουν τυχόν ενδείξεις σχετικά με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Πάουελ έχει αναφέρει ότι η σταδιακή σύσφιγξη θα μπορούσε να αρχίσει φέτος, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες, ιδιαίτερα μετά από μικτά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την πιθανή διάχυση της κρίσης του κινεζικού ομίλου China Evergrande Group συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά αρκετά ακόμη και το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μέχρι την Πέμπτη, μάλιστα, καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει ουσιαστικά η ώρα της κρίσης για την εταιρεία.

DAX 40

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από σήμερα ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης διαθέτει 40 τίτλους, από 30 που είχε, με τις αρχές Deutsche Börse να στοχεύει στο να αποτυπώνει ο δείκτης περισσότερο την πορεία της οικονομίας.

Τα 10 νέα μέλη είναι οι Airbus, Puma, Zalando, Hello Fresh, Symrise, Brenntag, Siemens Healthineers, Sartorius, Qiagen και Siemens Energy.

(Πηγή πληροφοριών: ΟΤ)