Οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη για την επίσπευση της διαδικασίας των εκλογών αποτέλεσαν, στην ουσία, το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) αναμένεται να συνεδριάσει αύριο στις έξι το απόγευμα για πρώτη φορά με ατζέντα τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας, με στόχο το Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου (ή το πρώτο του Οκτωβρίου, αν χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω), η Κεντρική Επιτροπή να ψηφίσει πάνω στην εισήγησή της τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και την τελική μορφή των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ έχει έντεκα μέλη, ενώ όταν ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι θα μπορούν να ορίσουν και από έναν εκπρόσωπό τους.

Είναι βέβαιο ότι η ΕΔΕΚΑΠ δεν θα κατασταλάξει σε όλα στην αυριανή συνεδρίαση, γιατί η διαδικασία έχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Αρχικά, θα πρέπει να επισπεύσει την ανακήρυξη των υποψηφίων, οι οποίοι, σύμφωνα με το καταστατικό, για να είναι επισήμως υποψήφιοι, υποχρεούνται να παρουσιάσουν από 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ο καθένας – αυτή η συνθήκη ισχύει, δηλαδή, για τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη. Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναζήτηση της εταιρείας που θα φροντίσει για την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών, όπως συνέβη το 2017, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο καθένας θα ψηφίζει μια φορά, σε μια κάλπη, και να αποφευχθούν περιπτώσεις νοθείας. Θέμα που θα συζητηθεί είναι επίσης η διαχείριση του μητρώου, παρότι όλοι οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των ανοιχτών εκλογών, ακόμα και με εγγραφές επί τόπου την ημέρα της κάλπης – καθώς το καταστατικό θέτει ως απαραίτητη πρϋπόθεση την εγγραφή σε κατάλογο μελών ή φίλων του κόμματος αντίστοιχα. Τέλος, αναμένεται να τεθεί το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας, ώστε να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οι προσερχόμενοι να τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Οι υποψήφιοι

Από την πλευρά της ηγεσίας, όσον αφορά τα διαδικαστικά, προκρίνουν το σύνθημα «δημοκρατία και διαφάνεια», δεν διαπραγματεύονται όμως τις προβλέψεις του καταστατικού, υπενθυμίζοντας πως «το έχουν ψηφίσει όλοι». Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου χαιρέτισε την απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να μην υπάρξει παρατεταμένη εσωστρέφεια, και αναμένεται, όπως έχει δηλώσει δημόσια, να ζητήσει χώρο για όλους τους υποψηφίους στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Από το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη ζητούν θεσμικές και ανοιχτές διαδικασίες, «όπως έγινε το 2017», ενώ θα συζητούσαν την ανάθεση της διεξαγωγής, αντί της ΕΔΕΚΑΠ, σε ανάλογη με αυτή του Νίκου Αλιβιζάτου. Υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών τάσσεται και ο Χάρης Καστανίδης.

Οι ημερομηνίες

Οσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών, δεν μπορεί σ’ αυτή τη φάση να προσδιοριστεί με ακρίβεια, κυρίως λόγω της εταιρείας που θα αναλάβει τη διασύνδεση και τις χρονικές προϋποθέσεις που θα θέσει για να είναι έτοιμη – οι σχετικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, στο σενάριο που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές θα γίνουν μέσα Νοεμβρίου (για διεξαγωγή του πρώτου γύρου πιο πιθανή ημερομηνία είναι στις 14 του μήνα και του δεύτερου στις 19), ενώ αν η διαδικασία απαιτήσει παραπάνω χρόνο, ενδεχομένως ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου (η ημερομηνία που ακουγόταν ως πιο πιθανή σε περίπτωση καθυστέρησης είναι αυτή στις 12 του μήνα για τον πρώτο γύρο και στις 19 για τον δεύτερο, ώστε να έχουν τελειώσει και οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων).