Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αποφάσισαν με βούλευμα τους οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Η υπόθεση, κατά την κατηγορία, αφορούσε στο γεγονός ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν παρέλαβε στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού, που πρόσφεραν προφορικά Αμερικανοί στον ίδιο και στους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν πραγματοποιήσει στη Βιέννη, το 2018, με αντικείμενο την υπόθεση της Novartis.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως προκύπτει από το διατακτικό του βουλεύματος τους συντάχθηκαν με την απαλλακτική πρόταση που είχε διατυπώσει για τη ίδια υπόθεση ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου στην απαλλακτική του πρόταση ανέφερε πως ο κ. Αγγελής κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνάντησης στη Βιέννη «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν». Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (σ.σ κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

Επιπλέον, κατά τον εισαγγελέα Εφετών, ο κ. Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.