Ανάπτυξη άνω του 6% για το 2021 αναμένουν αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακοίνωση ισχυρής ανάπτυξης 16,2% για το δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) που διαμόρφωσε τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα σε περίπου 7% για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, η επίδοση ήταν καλύτερη των προβλέψεων, καθώς αναμενόταν ανάπτυξη 13% στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στην αναθέρμανση της καταναλωτικής δαπάνης και στην ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής.

Η επίδοση του δευτέρου τριμήνου δεν περιλαμβάνει την ισχυρή ώθηση του τουρισμού, που αναμένεται να εκδηλωθεί στο τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «εάν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6,0% στο σύνολο του έτους». H ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό διψήφιο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χάρη στην υψηλή καταναλωτική δαπάνη και στις αυξημένες επενδύσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων, η αύξηση της ζήτησης, η ευνοϊκή βάση σύγκρισης και η κρατική στήριξη συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε στο Reuters και ο Τάσος Αναστασάτος, επισφαλής οικονομολόγος της Εurobank.

«Αυτά μαζί με την ισχυρή τουριστική επίδοση στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσιο αποτέλεσμα που ξεπερνά τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ανοίγει τον δρόμο για την κάλυψη του κενού που δημιούργησε στο ΑΕΠ η πανδημία του COVID-19, το 2022», σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΟΤ