Ποιες είναι οι κύριες πηγές εισοδήματος των Ταλιμπάν; Τα χρόνια που η ισλαμιστική οργάνωση βρισκόταν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, είχε εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης, που όμως δεν φαίνονται ικανές να στηρίξουν αυτή τη στιγμή την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, οι κυριότερες πηγές χρηματοδότησης είναι οι παρακάτω:

Ξένες χορηγίες

Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές στο παρελθόν κράτη και κυβερνήσεις για βοήθεια στους Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες στρέφονται στο Πακιστάν, το Ιράν και τη Ρωσία, με τις χώρες όμως να το αρνούνται. Ωστόσο ιδιώτες από το Πακιστάν και χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, και του Κατάρ – θεωρείται βέβαιο ότι ήταν από τους πιο γενναιόδωρους «χορηγούς».

Αν και είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που συγκέντρωναν οι Ταλιμπάν από αυτές τις «δωρεές», ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Ναρκωτικά

Οι Ταλιμπάν φαίνεται πως εισέπρατταν φόρους από δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών. Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου τον χρόνο. Οι Ταλιμπάν την περίοδο της διακυβέρνησής τους στη χώρα, είχαν απαγορεύσει το 2000 την καλλιέργεια παπαρούνας. Ωστόσο, στα χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ, αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εισέπρατταν 10% φόρο από τους καλλιεργητές οπίου. Φαίνεται πως φόρους εισπράττουν και από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, αλλά και από διακινητές.

Τα κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Έλεγχος περιοχών

Οι Ταλιμπάν απαιτούσαν την καταβολή φόρου σε είδος, από τους εμπόρους που περνούσαν από τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους. Σε ανοιχτή επιστολή τους οι Ταλιμπάν το 2018 προειδοποιούσαν Αφγανούς εμπόρους να καταβάλουν τους φόρους τους.

Την περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών, ένα σημαντικό κομμάτι των δυτικών χρημάτων κατέληξε στις τσέπες των Ταλιμπάν. Πρώτον, φορολόγησαν έργα υποδομής και ανάπτυξης τα οποία χρηματοδότησαν οι δυτικές δυνάμεις και δεύτερον εισέπρατταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την φορολόγηση φορτηγών που προμήθευαν τις διεθνείς δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σε δηλώσεις του στο BBC το 2018 ο επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν έβγαζαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χρεώνοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη της χώρας.

Επιπλέον κάθε φορά που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν μια στρατιωτική θέση ή ένα αστικό κέντρο, άδειαζαν τα ταμεία, κατάσχοντας όπλα, αυτοκίνητα και θωρακισμένα οχήματα.

Ορυκτός πλούτος

Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε ορυκτά και πολύτιμους λίθους, αν και δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική εκμετάλλευση. Η μεταλλευτική βιομηχανία στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι αξίζει 1 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με αξιωματούχους της πρώην κυβέρνησης της χώρας.

Οι εξορύξεις που λαμβάνουν χώρα είναι μικρής κλίμακας και γίνονται παράνομα. Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές με την υποτυπώδη μεταλλευτική δραστηριότητα και κέρδιζαν χρήματα από την παράνομη και νόμιμη εκμετάλλευση.

Σε έκθεσή της για το 2014, ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν είχαν αποκομίσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από 25 έως 30 παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης στη νότια επαρχία Χελμάντ.