Εκτός από τα πολιτικά θέματα που θα ανακύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα με την έναρξη του φθινοπώρου, στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και στα οργανωτικά των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών, που μπορεί να μοιάζουν με λεπτομέρειες, όμως απασχολούν ιδιαίτερα τους υποψήφιους αρχηγούς. Το ίδιο συνέβη και το 2017, όταν οι διαφωνίες επί της διαδικασίας λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα το όλο εγχείρημα. Αυτή τη φορά, οι μεγάλες συζητήσεις αφορούν το κλειστό ή ανοιχτό μητρώο, αλλά κυρίως τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, βέβαια, η διαδικασία θα επικυρωθεί και τυπικά, αφού για τότε προγραμματίζεται η Κεντρική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το χρονοδιάγραμμα.

Προειδοποιήσεις

Οι τρεις γνωστοί υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει ατύπως πως οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2021. Ενας εξ αυτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρξουν προκαταβολικά αφορμές για αναβολή των εκλογών. «Εντός του Σεπτεμβρίου θα ορισθεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών με τελικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο. Η πανδημία είναι ένας παράγοντας σοβαρός που όμως δεν μπορεί προκαταβολικά να δικαιολογεί αναβολές» ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός (ieidiseis.gr). «Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που εύχεται να υπάρξει αναβολή λόγω της πανδημίας. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι εύχεται στους Ελληνες αρρώστια και όχι μόνο. Τέτοιου είδους αναλγησία είναι αδιανόητη. Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε, το «μια πανδημία σώζει ορισμένους» είναι τουλάχιστον μακάβριο» επισήμανε.

Από το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά πάντως κανένας δεν κάνει λόγο για αναβολή, παρότι ενδεχομένως τα επιδημιολογικά δεδομένα να δυσκολέψουν τη διαδικασία. Αντιθέτως, αποκρούουν κάθε τέτοια συζήτηση και, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη θεσμική επικύρωση, προτιμούν να ασχολούνται με την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση – στοχεύοντας όχι μόνο στο να μην αφήσουν περιθώριο στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μη φανεί πως το κόμμα έχει μπει σε περίοδο εσωστρέφειας. Ειδικά, τονίζουν, σε μια περίοδο που οι κεντροαριστερές εκλογές είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολούνται.

Παρόλο που δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, με ίδιο σκεπτικό αποφυγής μιας παρατεταμένης εσωστρέφειας, και ο έτερος υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να έχουν τελειώσει έως τις αρχές του 2022, έτσι ώστε ο νέος αρχηγός να έχει χρόνο να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη (διπλή, κατά πάσα πιθανότητα) αναμέτρηση. Ο Ανδρουλάκης έχει μια συμπαγή ομάδα στελεχών της επιρροής του και στην Κεντρική Επιτροπή, που θα μπορέσουν να εκφράσουν τη στάση του στη συνεδρίαση.

 

Ο Καστανίδης

Κατά τα άλλα, εν αναμονή του Σεπτεμβρίου, η εσωκομματική κούρσα αναμένεται να συμπληρωθεί από τουλάχιστον έναν ακόμα υποψήφιο, τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος θέλει να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο αλλά και τον τρόπο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του – τα τηλέφωνα στη Βόρεια Ελλάδα, πάντως, έχουν ξεκινήσει και φέρεται να έχουν στόχο και τη συλλογή υπογραφών από τη βάση. Ο Παύλος Γερουλάνος, που έκανε τις δικές του επαφές μέσα στο καλοκαίρι, εξετάζει ακόμα όλα τα ενδεχόμενα και αναμένεται να καταλήξει για το τι τελικά θα κάνει μέσα στον Σεπτέμβριο – πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές, στην Α’ Αθηνών.