«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη Βουλή απομονωμένος, φανερά εκνευρισμένος, εκτοξεύοντας προσβολές, χωρίς να αναγνωρίζει έστω την παραμικρή ευθύνη του για την καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης προσέβαλε πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες που έχασαν τους κόπους μιας ζωής μέσα στη φωτιά, όταν είπε ότι δεν γίνεται όλοι να ζητούν ένα ελικόπτερο να βρίσκεται πάνω από το σπίτι τους», προσθέτοντας ότι «δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα λάθος, την ίδια στιγμή που όλοι παρακολουθήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους το προηγούμενο διάστημα».

Από τον «στρατηγό άνεμο» στον «στρατηγό καύσωνα»

«Τα έριξε όλα στις συνθήκες της φύσης και όπως παλιά είχαμε το «στρατηγό άνεμο», τώρα έχουμε το «στρατηγό καύσωνα»», σχολίασε. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προσέβαλε με σεξιστικό τρόπο την κ. Γεννηματά, αλλά ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό σε χυδαιότητα όταν, αναφερθείς στο Μάτι, έκανε την αντιπαραβολή ανάμεσα σε καμένα στρέμματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

«Έχουμε ένα χυδαίο τυμβωρύχο πρωθυπουργό, που προσβάλλει πραγματικά τη μνήμη αυτών των ανθρώπων», είπε.

Για τη δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, υποστήριξε ότι «ήταν ξεκάθαρο αυτό που είπε», «όσο και να προσπαθεί να αναδιπλωθεί». «Μετέφερε τη φωνή των κατοίκων της περιοχής, ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν ανάλογη με το μέγεθος και τη σοβαρότητα αυτής της πυρκαγιάς», συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «αποτυπώνεται και στις συνέπειες της φωτιάς, η Βόρεια Εύβοια έχει σχεδόν σβηστεί από το χάρτη», ενώ σχολίασε πως «το ότι και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε στη Βουλή να πει στους πολίτες ότι δεν άκουσαν καλά αυτά που κατήγγειλε ξεκάθαρα ο κ. Σπανός, μόνο ως προσβολή μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά παραιτήσεις υπουργών, επανέλαβε τη θέση ότι «καμία παραίτηση δεν μπορεί να διώξει τις ευθύνες από τον κ. Μητσοτάκη». «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε παραιτήσεις από τα πολιτικά ζόμπι που κάθονταν στα έδρανα δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χαρδαλιά, ανθρώπους που αλληλοσυγχαίρονταν την ώρα της καταστροφής και έλεγαν ότι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά λίγο πριν την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες έχουν ένα ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης και ό,τι και να κάνει, όσα πρόσωπα και αν αλλάξει στο κυβερνητικό σχήμα, δικές του είναι οι ευθύνες».

Σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι «σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ’18 και το ’19, οδηγώντας σε απόλυση 5.066 άτομα που εργάζονταν εκεί». Επίσης, ότι «κατήργησε -με βάση το νόμο Χατζηδάκη- το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών, που είχαν φτάσει το 40% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερο από 1%».

Ζήτησε απόσυρση του νόμου Χατζηδάκη, συζήτηση από μηδενική βάση για έναν ολοκληρωμένο κλιματικό νόμο, ριζική αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας με βάση το πόρισμα Γκολντάμερ. «Ετοιμαζόμαστε για ένα νέο κύμα της πανδημίας, χωρίς η κυβέρνηση να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας», είπε σε σχέση με το μέτωπο της πανδημίας, καταλογίζοντας επιπλέον στην κυβέρνηση «ξεκάθαρη αποτυχία και στο πεδίο του εμβολιασμού».

«Με βάση στοιχεία, το 25% των πολιτών άνω των 80 ετών στη χώρα μας είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κινείται μόλις στο 5%», ανέφερε μεταξύ άλλων. Είπε ότι «ο κ. Κικίλιας αντί να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε μέτρα για τους ανεμβολίαστους», σημειώνοντας πως «όταν δυσκολεύεις την πρόσβαση στο τεστ για ένα συμπολίτη μας που δεν έχει εμβολιαστεί, στην πραγματικότητα τιμωρείς το σύνολο της κοινωνίας, γιατί ουσιαστικά κάνεις πιο εύκολη τη μετάδοση στην κοινότητα».