Για άλλη μια νύχτα, την έκτη κατά σειρά, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας έζησαν τον τρόμο της πύρινης λαίλαπας που έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, έχει αφανίσει περιουσίες και συνεχίζει να απειλεί δεκάδες χωριά. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στην Αττική. Ποια είναι η εξέλιξη των πυρκαγιών σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κρήτη.

Κυκλώνονται από τις φλόγες

Τιτάνια ήταν η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι για έκτη κατά σειρά νύχτα στη βόρεια Εύβοια, όπου η πυρκαγιά έχει προκαλέσει βιβλικές καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες και απέραντες δασικές εκτάσεις .

Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Αννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιο Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χωριά Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Αδιάβατοι δρόμοι

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Αεροναυπηγός δίνει απαντήσεις στο MEGA – Γιατί οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη; (δείτε το βίντεο)

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Συγκλονιστικές εικόνες στην Αττική

Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις στη βόρεια Αττική για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων καθώς δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην περιοχή.

Φλόγα ακόμα και στο κατάμαυρο τοπίο της βόρειας Αττικής (φωτογραφία Eurokinissi)

Ωστόσο, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες, όπως τις κατέγραψε το drone του MEGA, για το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω του το πύρινο μέτωπο το οποίο κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες στην Αττική.

Η κάμερα του MEGA αποτύπωσε την καταστροφή στη Βαρυμπόμπη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις υπόλοιπες περιοχές, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το πρωί της περασμένης Τρίτης και έκαιγε μέχρι την Τετάρτη, αλλά και τις εκτάσεις που κάηκαν μετά την αναζωπύρωση της Πέμπτης.

Το drone του MEGA κατέγραψε την καταστροφή στην Αττική (δείτε το βίντεο)

Δύσκολη η κατάσταση στη Γορτυνία

Αρκετά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο, αφού έχει επεκταθεί».

Οπως επισήμανε, «εκκενώθηκαν ακόμα δύο οικισμοί και η φωτιά απείλησε τον οικισμό Λιβαδάκι, αλλά η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, ενώ κινδύνευσε και ο οικισμός Τουμπίτσι».

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «τρεις κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και του δήμου, ενώ ιδιώτες βοηθούν εθελοντικά με τα δικά τους μηχανήματα».

Στον δήμο Μεγαλόπολης

Οσον αφορά στο άλλο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «εκεί η κατάσταση μπορώ να πω ότι είναι σχετικά καλύτερη και παραμένει εκκενωμένος μόνο ο οικισμός Ισαρης, όπου εκεί δημιουργήθηκε μία νέα αντιπυρική ζώνη».

Ηρωικές μάχες πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτών στα πύρινα μέτωπα (δείτε το βίντεο)

Μάλιστα, όπως τόνισε, «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια από τη ΔΕΗ που διαθέτει εξοπλισμό».

Σε δύσβατη περιοχή στην Ανατολική Μάνη

«Στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας του δήμου Ανατολικής Μάνης εξακολουθεί να καίει μέτωπο της φωτιάς», όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Παράλληλα, είπε ότι επί τόπου «βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής».

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «αυτό που ζητείται είναι να επιχειρήσουν (σήμερα) τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αφού η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατο σημείο».

Σε ύφεση στο Ηράκλειο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Αγιο Θωμά Ηρακλείου, στον δήμο Γόρτυνας, η οποία από χθες, Κυριακή, το μεσημέρι έχει κάψει δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικής, αγροτικής και δασικής έκτασης.

Συγκινητική η βοήθεια από το εξωτερικό στη δοκιμαζόμενη από τις πυρκαγιές Ελλάδα (δείτε το βίντεο)

«Σιγά σιγά οι δυνάμεις αποδεσμεύονται» και θα παραμείνουν στην εστία 50 πυροσβέστες, με 16 οχήματα από τα 25 καθώς επίσης τέσσερα πεζοπόρα τμήματα για την πυρόσβεση και την επίβλεψη της φωτιάς στα πιο δύσβατα σημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από το συντονιστικό της περιφερειακής διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.

Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, όμως δεν απειλεί σπίτια.

Επιπροσθέτως, στην περιοχή παραμένουν και υδροφόρες του οικείου δήμου, ενώ εθελοντές κάτοικοι του Αγίου Θωμά και όμορων οικισμών ενισχύουν από το μεσημέρι τις δυνάμεις πυρόσβεσης και θα παραμείνουν μαζί με τους πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ύφεση και στη Ζάκυνθο

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις στα χωριά Λιθακιά και Μαχαιράδο στη Ζάκυνθο.

Συνολικά, στις δύο πυρκαγιές επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των εθελοντικών ομάδων της περιοχής.

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ που κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο

Σημαντική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων καθώς ειδικά η πυρκαγιά στην περιοχή του Κοιλιωμένου έκαιγε δασική έκταση μέσα σε απόκρημνες χαράδρες και η επίγεια πυρόσβεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Ετσι, από τα πρώτα λεπτά στο σημείο βρέθηκαν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και δύο Πετζετέλ.

Παράλληλα, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, θα μείνουν στο σημείο δυνάμεις ώστε να περιφρουρούν το πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ που κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Εικόνες από το κατεστραμμένο αεροπλάνο:

Ακόμα, αστυνομικές δυνάμεις θα πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας περιπολίες για την αποφυγή εμπρηστικών ενεργειών.