Happy Birthday Μπαράκ Ομπάμα! Γεννημένος στη Χονολουλού της Χαβάης στις 4 Αυγούστου του 1961, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε χθες τα 60 του χρόνια. Και παρότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω του τέταρτου κύματος Covid-19, γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι στην κατοικία του στο Μάρθας Βίνεγιαρντ. Μία έπαυλη επτά υπνοδωματίων και οκτώ μπάνιων, μία συνολική έκταση 44 στρεμμάτων, με θέα τον ωκεανό, που ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα αγόρασαν το 2019, αντί 12 εκατομμυρίων δολαρίων, στο αγαπημένο νησί των αμερικανών προέδρων, από τους Κένεντι μέχρι τους Κλίντον, νότια της Βοστώνης. Ο Ομπάμα, ο πρώτος αφροαμερικανός πολιτικός που κατέκτησε τον Λευκό Οίκο (2008-2016), πάντα γιόρταζε μεγαλοπρεπώς τα «στρογγυλά» του γενέθλια – ίσως για να εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τους επονομαζόμενους «birthers», τους Τραμπ και Σία που υποστήριζαν όσο ήταν πρόεδρος πως είχε γεννηθεί στην Κένυα και όχι στις ΗΠΑ. Εχουν αφήσει ιστορία τα πάρτι που έκανε στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια για τα 50ά και τα 55α γενέθλιά του, με διάσημους προσκεκλημένους, από τη νομπελίστρια συγγραφέα Τόνι Μόρισον μέχρι τον πολυβραβευμένο ηθοποιό Τομ Χανκς, και με σταρ όπως ο Στίβι Γουόντερ και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ να τραγουδούν για χάρη του.

Παρά την πανδημία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να το γιορτάσει μεγαλοπρεπώς και σήμερα. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων του, που έχουν κληθεί να μην κομίσουν δώρα αλλά να κάνουν δωρεές σε προγράμματα των Ιδρυμάτων Ομπάμα, είναι πολύ μακρύς: 475 προσκεκλημένοι, η αφρόκρεμα της προοδευτικής «γκρίζας ισχύος» – ή «γκριζομάλλικης» ισχύος, όπως την αποκαλούν: από τον Τζορτζ Κλούνι και την Οπρα Γουίνφρι μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ (που γύρισε στο Μάρθας Βίνεγιαρντ «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» το 1974) και φυσικά τον φίλο του πρώην προέδρου, Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα για συναυλίες στο Μπρόντγουεϊ, και με τον οποίο ο Ομπάμα γράφει τώρα, έπειτα από το επιτυχημένο podcast «Renegades: Born in the USA», ένα βιβλίο με το ίδιο όνομα, γεμάτο ανέκδοτες ιστορίες και φωτογραφίες – αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Απουσία Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα δηλώσει «απών»: μόνο όμως επειδή, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, «έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις. Θα βρεθούν σύντομα, ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Μπαράκ στο κλαμπ των άνω-των-60». Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να ακούσει τους Pearl Jam – την ίδια μπάντα που προκάλεσε σκάνδαλο στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ δείχνοντας μία εικόνα του Λευκού Οίκου παραδομένου στις φλόγες στις συναυλίες της – να τραγουδούν το «Happy Birthday To You». Η ιταλική «La Repubblica» εκτιμά πως, συνυπολογίζοντας τους μάγειρες, τους σερβιτόρους και τους υπεύθυνους ασφαλείας, περίπου 200 άτομα θα αναλάβουν τη φροντίδα των καλεσμένων. Ομως η συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων σε έναν (έστω και τεράστιο) χώρο έχει πυροδοτήσει κριτική.

Πανδημία

Μία έμμεση μομφή έκανε και ο γενετιστής Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής της ομάδας που αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα, νυν διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας: «Ενα πάρτι σε σπίτι με καμιά δεκαριά φίλους είναι μια χαρά. Ενα πάρτι όμως με περισσότερους από 100 ανθρώπους δεν είναι ασφαλές». Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένα ξέσπασμα Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων στο Πρόβινσταουν, όχι μακριά από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, μετά τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου, ώθησε τις αμερικανικές Αρχές να συστήσουν εκ νέου τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον εορτάζοντα, ωστόσο, διαβεβαιώνουν πως το πάρτι θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα: οι προσκεκλημένοι, που είναι όλοι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test κατά την άφιξή τους και να ακολουθήσουν τους κανόνες που τους έχει ήδη στείλει με e-mail ο «συντονιστής των μέτρων κατά της Covid» – ένα νέο πρωταγωνιστικό πρόσωπο στα πάρτι των VIP. Παρ’ όλα αυτά, στα σόσιαλ μίντια, πολλοί κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για υποκρισία: «Χρόνια πολλά Μπαράκ Ομπάμα. Επρεπε όμως πραγματικά να οργανώσεις τέτοιο μέγα-πάρτι εν μέσω πανδημίας;».