Σε μία πρωτόγνωρη δοκιμασία εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών μπαίνει για δέκα ημέρες το σύστημα ηλεκτρισμού.

Όποια θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι διαθέσιμη βρίσκεται σε λειτουργία, οι άνεμοι και η ηλιοφάνεια δίνουν τη δική τους ενέργεια μέσω ΑΠΕ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και τα συνεργεία των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τυχόν βλάβες στις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει εδώ και δύο μέρες από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όπως έκανε γνωστό χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον Ρυθμιστή και τον Διαχειριστή να έχει ζητήσει από όλους τους συμμετέχοντες στην ηλεκτροπαραγωγή, ΔΕΗ και ανεξάρτητες εταιρίες, να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τη σημερινή μέρα που κάνει ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να χτυπήσει το «κόκκινο». Και όχι μόνο τις μεσημβρινές και τις βραδινές ώρες αλλά από το πρωί. Οι προβλέψεις του Διαχειριστή δείχνουν από τις 10 το πρωί η αιχμή του φορτίου, δηλαδή το ανώτατο σημείο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, να αγγίζει τα 10.000 MW και από τις 11.30 το πρωί να το σπάει ανεβαίνοντας στα 10.010 MW και στις 12 και 12.30 το μεσημέρι να εκτινάσσεται στα 10.137 MW. Μεγέθη που έχουν να καταγραφούν πολλά χρόνια.

Χθες το πραγματικό φορτίο, όχι η πρόβλεψη, ξεπέρασε μετά τις οκτώ το βράδυ τα 9.121 MW.

Δεκαέξι από τις συνολικά 20 εγκατεστημένες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν προγραμματιστεί να δουλεύουν σήμερα με φουλ τις γεννήτριες τους και υπό αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναστήθηκαν… Οι τέσσερις από τις πέντε του Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη θα δουλεύουν αδιαλείπτως.

Γκάζι… πατάνε και οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, Λαύριο 4 και 5 και Κομοτηνή αλλά και των ιδιωτών οι δύο της Elpedison, της ΗΡΩΝ αλλά και της Protergia στον Αγ. Νικόλαο και η Korinthos Power της Protergia και της Motor Oil.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας) για σήμερα το 45,42% της παραγωγής θα προέλθει από τις μονάδες φυσικού αερίου, το 18,4% από τις ΑΠΕ, πάνω από το 13% από τις λιγνιτικές μονάδες, οι εισαγωγές θα δώσουν ηλεκτρική ενέργεια ίση με το 13% του συνόλου, ενώ το 9,33% θα προέλθει από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Θερμοπληξία, όμως, προκαλούν και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή θα εκτιναχθεί στα 96,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν χθες ήταν στα 84,95 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή θα χτυπήσει τα 160,35 ευρώ έναντι 142,35 ευρώ.

Μεγάλη δοκιμασία αναμένεται να περάσει και το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετασχηματιστές και άλλο εξοπλισμός φτάνουν στα όρια τους.