Μαζί με το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής η ΔΕΗ προχωρά και στη μείωση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς.

Το κάνει με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, και όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έχοντας και τη συναίνεση της ΓΕΝΟΠ, θα αφορά 1.200 εργαζόμενους. Αν και η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πως θα αποχωρήσουν μέσα από τα κίνητρα περί τα 500 άτομα. Αλλά και αυτός ο στόχος να επιτευχθεί η επιχείρηση θα έχει μειώσει σημαντικά λειτουργικά κόστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» οικειοθελούς αποχώρησης με κίνητρα αφορά εργαζόμενους που είναι από 51 ετών. Όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες τόσο κλιμακώνονται προς τα πάνω τα μπόνους σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια. Περισσότερο ωφελημένοι, λένε οι ίδιες πηγές, είναι εκείνοι της κατηγορίας 55 – 60 ετών.

Το μέσο ποσό που αναλογεί στις προαναφερόμενες ομάδες των εργαζόμενων ανέρχεται στα 42.000 ευρώ, μαζί με το θεσπισμένο ποσό αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, το οποίο εισπράττουν ούτως ή άλλως όσοι αποχωρούν από τη ΔΕΗ. Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα διαρκέσουν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου. Όσοι σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις στο πρώτο δεκαήμερο του προαναφερόμενου διαστήματος θα παίρνουν εκτός από τις 15.000 ευρώ συν ένα μπόνους 2.500 ευρώ. Από κει και πέρα το ποσό που θα λάβει ο εργαζόμενος χτίζεται ανάλογα με την προϋπηρεσία, την ηλικία, τα προστατευόμενα τέκνα και όπως αναφέρθηκε και με την υποβολή δήλωσης συμμετοχής το ταχύτερο δυνατό… Δηλαδή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει ένας εργαζόμενος να εισπράξει με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εθελουσίας έξοδος είναι οι 57.000 ευρώ (μαζί με τις 15.000 ευρώ) και πρόκειται για την κατηγορία εκείνων των ηλικιών 55 έως 60 ετών.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο «πακέτο» κινήτρων θα πρέπει να αφήσουν την εταιρία το διάστημα 30 Νοεμβρίου με 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Το κόστος του προγράμματος για τη ΔΕΗ είναι στα 21 εκ. ευρώ αλλά το όφελος που θα αποκομίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως είχαν προηγηθεί μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή δύο κύματα οικειοθελούς αποχώρησης. Εκτιμάται ότι με αυτά είχαν φύγει 2.600 εργαζόμενοι.