Στις 28 Μαΐου του 2021 «ΤΑ ΝΕΑ», μία από τις ιστορικότερες και επιδραστικότερες καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα, συμπλήρωσαν 90 χρόνια κυκλοφορίας.

Με τη σημαντική αυτή αφορμή, η εφημερίδα, θέλοντας να τιμήσει την παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα, απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας σε μια σειρά από διακεκριμένα πανεπιστήμια της υφηλίου, που στηρίζουν τις νεοελληνικές σπουδές και τη νεοελληνική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, «ΤΑ ΝΕΑ» προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο Ιστορικό τους Αρχείο, στους φοιτητές Νεοελληνικών Σπουδών πενήντα διακεκριμένων πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο.

Το πλήρως ψηφιοποιημένο Ιστορικό Αρχείο των «ΝΕΩΝ», περιλαμβάνει χιλιάδες πρωτοσέλιδα και σελίδες ύλης από τους πιο σημαντικούς έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, διανοούμενους και στοχαστές, οι οποίοι  έχουν αφήσει το στίγμα τους, στα τελευταία αυτά 90 χρόνια.

Έτσι, φοιτητές και ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημιακών τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών, από ολόκληρο τον κόσμο, αποκτούν ένα ισχυρότατο εργαλείο στην προσπάθειά τους να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα, «ΤΑ ΝΕΑ» προσκαλούν τα τμήματα αυτά στη διεξαγωγή ενός ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα δημοσιεύματα των τελευταίων εννέα δεκαετιών.

«Πρώτη ύλη» της έρευνας αυτής θα είναι τα κείμενα ορισμένων εκ των σπουδαιοτέρων εκπροσώπων του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος, αλλά και οι τίτλοι, τα ανακοινωθέντα, τα τηλεγραφήματα και οι λεγόμενες μικρές ειδήσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται πλήρως η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.

Τα ερευνητικά προγράμματα των ενδιαφερομένων πανεπιστημιακών τμημάτων θα διεξαχθούν το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 και θα οδηγήσουν στη διοργάνωση ενός διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου, τον Ιούνιο του 2021.