Του Λάμπρου Καραγεώργου

Η εκτίμηση ότι  ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται εν μέσω κινούμενης άμμου επιβεβαιώνεται πλήρως από την τελευταία απόφαση των γερμανικών αρχών που θέτουν την χώρα μας  στις περιοχές «απλού κινδύνου κοροναϊού», από τις 18 Ιουλίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και συστήνουν να αποφεύγονται τα τουριστικά ταξίδια.

Προς το παρόν δεν επιβάλλεται καραντίνα, ενώ συνεχίζει να ισχύει η ανάγκη επίδειξης rapid test κατά την επιστροφή στη Γερμανία για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κοροναϊό, όπως ισχύει και σήμερα.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή που είναι βέβαια νωρίς να αποτιμηθεί στην πράξη προβληματίζει έντονα του παράγοντες του ελληνικού τουρισμού καθώς αναδεικνύει το ευμετάβλητο της κατάστασης, λόγω της πανδημίας.

Όπως σχολίαζε κορυφαίος τουριστικός παράγοντας ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει όποιος βρίσκεται μέσα σε κινούμενη άμμο. Μόλις προσπαθεί να κινηθεί, βουλιάζει περισσότερο. Έτσι και ο κλάδος μας, μόλις πάμε να αναθαρρήσουμε από κάτι έρχεται κάτι άλλο και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Τη στιγμή ακριβώς που άρχισαν οι ξενοδόχοι να ελπίζουν και πάλι λόγω ανοίγματος της βρετανικής αγοράς, ήρθε η «γερμανική σύσταση».

Να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζουν οι όροι επιστροφής των Γερμανών τη χώρα τους από «περιοχές κινδύνου», ωστόσο σε κάθε περίπτωση η προειδοποίηση των αρχών λειτουργεί αρνητικά.

Επισημαίνεται ότι οι Γερμανοί τουρίστες είναι μέχρι στιγμής ο μεγάλος «αιμοδότης» του ελληνικού τουρισμού, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μόνο τον Ιούνιο ήρθαν στη χώρα μας πάνω από 260.000 επισκέπτες.

«Το brand της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρό στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψή μου στο Βερολίνο, στις αρχές Μαΐου, αλλά αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τη ρευστότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Γερμανοί τουρίστες επενδύουν στην ασφάλεια που εκπέμπει η χώρα μας και επιδιώκουν να ζήσουν την ελληνική φιλοξενία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα καταγεγραμμένα στοιχεία, πάνω από 200.000 Γερμανοί επισκέφθηκαν τη χώρα μας από την αρχή του έτους μέσω των 14 αεροδρομίων που ελέγχει η Fraport.

Η αρνητική αυτή δήλωση των Γερμανικών αρχών για την χώρα μας έρχεται στην «καρδιά» μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν, την οποία στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο προέδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, χαρακτήρισε «κινούμενη άμμο», μιλώντας σε εκδήλωση του ΞΕΕ. Τόνισε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%.

(Πηγή πληροφοριών: ΟΤ)