Ύπαρξη σχεδίου διαφυγής στο εξωτερικό δείχνουν ευρήματα στο διαμέρισμα που κρυβόταν και συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Μια ιδιόχειρη επιστολή, με αναφορά στην Ιταλία, φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφυγής του.

Ειδικότερα, μέσα στο σπίτι στου Ζωγράφου, όπου ο Χρήστος Παππάς εικάζεται ότι κρυβόταν για 9 μήνες, βρέθηκε μια επιστολή που – όπως όλα δείχνουν – θα έστελνε σε συγγενικό του πρόσωπο και υπήρχαν αναφορές στην Ιταλία.

Αυτό βάζει στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα συγγενικό πρόσωπο του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, καθώς οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει σχέση με τη διαφυγή στο εξωτερικό.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ερευνούσαν αν άτομα του περιβάλλοντος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής προετοίμαζαν τη διαφυγή του. Καλούσαν για καταθέσεις όσους θα μπορούσαν να εμπλέκονται και, από τις μαρτυρίες τους, κατέληξαν οτι ο Χρήστος Παππάς κατέστρωνε το σχέδιο διαφυγής.

Το υλικό το οποίο συγκέντρωσαν, το υπέβαλαν στην Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν εμπλοκή στην υπόθαλψη και άλλων προσώπων εκτός της 52χρονης Ελληνοουκρανής, στο διαμέρισμα της οποίας κρυβόταν.

«Είναι εύλογο να υπάρξει και η διεύρυνση του κύκλου της έρευνας ως προς τον χρόνο για τον οποίο παρέμεινε κρυπτόμενος και, παράλληλα, να δούμε και κάτω από ποιες συνθήκες και ποια ενδεχομένως πρόσωπα έχουν ευθύνη υπόθαλψης», τόνισε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Οικονόμου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπήρχε σχέδιο διαφυγής με πλοίο για την Ιταλία, είτε από την Πάτρα, είτε από την Ηγουμενίτσα. Τα σενάρια για τη διαφυγή του στο εξωτερικό ήταν δύο: είτε να έβγαζε πλαστή ταυτότητα, είτε να κρυβόταν σε κάποιο φορτηγό με εμπορεύματα, του οποίου ο οδηγός θα ήταν στο «δίκτυο» υποστηρικτών του Χρήστου Παππά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το lockdown μπλόκαρε τα σχέδια του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, στην πορεία τον ωφέλησε, καθώς – όντας κλεισμένος στο διαμέρισμα του Ζωγράφου – κατάφερε να χάσουν τα ίχνη του οι Αρχές.

Η 52χρονη Ουκρανή, που τον έκρυβε, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που άφηνε σε συγκεκριμένο σημείο σημειώματα που έστελνε ο Χρήστος Παππάς στην οικογένειά του. Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγός του ζει στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται αυτός να ήταν ο τελικός προορισμός του Νο2 της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, «αν και μεταξύ τους, τα δύο αυτά πρόσωπα φέρονται να βρίσκονταν σε διάσταση, αυτό δεν είναι σίγουρο. Όπως έγινε και στις σχέσεις μεταξύ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με στόχο όμως να καλύψουν τα ίχνη τους και να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο διαμέρισμα-κρησφύγετο, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κατέσχεσαν 2 κινητά τηλέφωνα και έναν υπολογιστή, τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να αναλυθούν τα αρχεία και να δοθούν απαντήσεις για τη διαφυγή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίοι επικοινωνούσε με φίλους και συγγενείς.