«Η ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ανέντιμα και άδικα», ισχυρίστηκε την Τρίτη ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βλέποντας… ευρωπαϊκή «συνωμοσία» κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ εργάζεται εναντίον της Τουρκίας, συνεργαζόμενη με τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Εθνική Συμμαχία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία άφησε την επικαιροποίηση και τη βελτίωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης στα χέρια της Ελλάδας και της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), δεν είναι ειλικρινής, ειλικρινής ή δίκαιη και δεν είναι καθόλου δημοκρατική», ισχυρίστηκε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε πάντως ο Μπαχτσελί. «Εάν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην ΕΕ, θα σχεδιάσουμε τον δικό μας οδικό χάρτη», υποστήριξε ο ακροδεξιός ηγέτης και πολιτικός «ηγέτης» των Γκρίζων Λύκων.

Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να λάβουν μέτρα που εκκρεμούν εδώ και καιρό για να επικαιροποιήσουν την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ του 1995, ένα εμπορικό σύμφωνο «του οποίου ο εκσυγχρονισμός θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές» – κατά την γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν περισσότερες ενέργειες για την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, με την Γερμανίδα καγκελάριο να «αναγκάζεται» να δηλώσει ότι πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί πως μία τέτοια τελωνειακή ένωση θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη – δηλαδή, από την Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που, προς το παρόν, είναι αδύνατον.