Για τον νέο ισχυρό καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 43 και ίσως και τους 44 βαθμούς κελσίου αναφέρεται ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, ένας νέος και πιο ισχυρός καύσωνας θα μας επηρεάσει από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή. Την Τετάρτη και την Παρασκευή θα σημειωθούν σε πολλές πεδινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας θερμοκρασίες που οριακά θα ξεπερνούν και τους 40°C. Όμως η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα».

Για την πολύ δύσκολη αυτή Πέμπτη παραπέμπει στη σχετική φωτογραφία λέγοντας πως «μπορεί εύκολα να καταστεί σαφές ότι η Πέμπτη θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

»Όμως θα επιμείνω για κάποια συγκεκριμένα τμήματα της επικράτειας όπου εκεί ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 42°C και πιθανότατα να φτάσει τους 43°C και ίσως πολύ τοπικά και τους 44°C. Άρα την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε για καιρό λόγω και της αυξημένης δυσφορίας και τις βραδινές ώρες ειδικά στις μεγαλουπόλεις.

Πού χρειάζεται προσοχή

«Τα τμήματα που την Πέμπτη θα επηρεαστούν περισσότερο από τον καύσωνα είναι τα ακόλουθα :

– Θεσσαλία

– Κεντρική και Ανατολική Στερεά

– Αττική και Εύβοια

– Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος

– Νότια Κρήτη

Στην Αττική πάνω από τους 40°C την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Πέμπτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα και για την Αττική. Ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας αργά το μεσημέρι θα ξεπεράσει πολύ εύκολα τους 40°C και τοπικά θα φτάσει και τους 41-42°C.

Το Σάββατο αναμένεται το τέλος του καύσωνα

Το Σάββατο θα μας «αποχαιρετήσουν» οι πολύ θερμές αέριες μάζες που για 11 ολόκληρες ημέρες θα μας έχουν ταλαιπωρήσει και η ατμόσφαιρα σταδιακά θα δροσίσει.

Αν θυμάστε καλά, πριν από μέρες, σας είχα πει ότι έρχεται καύσωνας διαρκείας και που δεν θα τελείωνε την προηγούμενη Κυριακή (όπως όλοι έλεγαν) αλλά θα έπαιρνε παράταση έως και τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. Δυστυχώς, αλλά επιβεβαιώθηκαν στο απόλυτο τα λεγόμενα μου.

Καλή υπομονή και σε όλες και όλους και προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.» καταλήγει στο μήνυμά του ο Γιάννης Καλλιάνος.

Εκτακτο δελτίο 

Νωρίτερα, έκτακτο δελτίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Τρίτη (29-06-2021) στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40 με 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

4. Την Παρασκευή (02-07-2021) η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

5. Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.