Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ωστόσο, προφυλάσσουν ακόμα από τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. Αυτά τονίζει η τεχνική διευθύντρια για τον κοροναϊό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Φαν Κέρκχοφε.

«Υπάρχει μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet που εξέτασε τη μειωμένη εξουδετέρωση τίτλου από τις παραλλαγές Άλφα, βήτα, Γάμμα και Δέλτα που δείχνουν μείωση της εξουδετέρωσης στην παραλλαγή δέλτα» είπε.

«Όχι τόσο όσο στην παραλλαγή βήτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, αυτά τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Παράγουν αρκετά αντισώματα για να προστατεύσουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο» συμπλήρωσε.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι «ο αστερισμός μεταλλάξεων» στις παραλλαγές του κοροναϊού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα τα εμβόλια.

«Ίσως υπάρξει στιγμή που θα έχουμε έναν σύμπλεγμα μεταλλάξεων που θα εμφανιστούν σε μία παραλλαγή και απέναντι στην οποία τα εμβόλιά μας ουσιαστικά θα χάσουν τη δραστικότητά τους και αυτό θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα το αποφύγουμε» τόνισε.