Τον γύρο του κόσμου συνεχίζουν να  κάνουν οι εικόνες με το χαστούκι που δέχτηκε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, από ένα νεαρό.

Ο άνδρας που φοράει ένα πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα ακούγεται να φωνάζει «Montjoie, Saint-Denis» (Κάτω η «Μακρονία»), που ήταν η μεσαιωνική πολεμική ιαχή των γαλλικών στρατευμάτων όταν η χώρα βρισκόταν υπό βασιλεία και διατηρήθηκε και μετά την κατάργηση του θεσμού, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Το «Montjoie, Saint-Denis» έγινε αργότερα σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών σχηματισμών, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFM TV.

Καμιά εξήγηση για την πράξη του

Πάντως, ο νεαρός -κατά την ανάκριση στους αστυνομικούς- δεν έδωσε εξήγηση για την πράξη του.

Οι ανακριτικές αρχές κάνουν λόγο για ένα «ιδεολογικό συνονθύλευμα», το οποίο δεν έχει το προφίλ ενός ακραίου «Κίτρινου Γιλέκου».

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε εισαγγελική έρευνα στο σπίτι που ζει με τη μητέρα του. Ο νεαρός είναι 28 ετών, «ανεπάγγελτος», «περιθωριακός», ενώ «είχε αλκοόλ στο αίμα» όταν συνελήφθη αμέσως μετά την ενέργεια του.

Δικαστικές πηγές, δε, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ζει «σε ένα παράλληλο κόσμο με παίγνια ρόλων και αναπαραστάσεις μαχών του Μεσαίωνα», ενώ είναι συνδρομητής σε αρκετά ακροδεξιά κανάλια στο Youtube.

Ο δράστης και ένας ακόμη άνδρας εξακολουθούν σήμερα να κρατούνται, ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η κατηγορία για επίθεση επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ.