Στο στόχαστρο των ειδικών και της κυβέρνησης έχουν μπει οι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό.

Οι περισσότεροι αρνητές είναι άνω των 60 ετών, οι οποίοι φαίνεται πως πλέον έχουν πάρει ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι στο εμβόλιο, καθώς γι΄αυτούς έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι ανεμβολίαστοι μπορεί να καθορίσουν την ανοσία στην Ελλάδα, αλλά και να αποτελέσουν την βασική αιτία για την έλευση ενός νέου κύματος.

Μάλιστα, όπως λένε, ο συνδυασμός αρνητές και μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσει στην λήψη νέων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση διασποράς του κοροναϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ήπια αύξηση στον αριθμό διαγνώσεων που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμένων, αλλά όχι στις νεότερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Ινδία αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 18-39 ετών έχουν ως αποτέλεσμα η Βρετανία την τελευταία εβδομάδα να βλέπει αύξηση 76,5% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Βέβαια ακόμη οι ειδικοί δεν μιλούν για την έλευση ενός νέου κύματος, αλλά το πισωγύρισμα είναι εμφανές.

Η διασπορά λοιπόν του μεταλλαγμένου ιού στην κοινότητα σε συνδυασμό με το 30% των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα 4ο κύμα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Εμβολιασμός το καλοκαίρι, αλλιώς 4ο κύμα τον χειμώνα

Ξεκάθαρος ως προς την έλευση ενός νέου κύματος αν δεν εμβολιαστούμε ήταν και ο καθηγητής, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται ύφεση σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αν και το και το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται να είναι εντελώς ξέγνοιαστο.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσκολίες του περασμένου χειμώνα, θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, ανέφερε ότι εάν η χώρα καταφέρει να αγγίξει ένα ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των πολιτών 20 – 39 ετών, θα έχει επιτευχθεί η οικοδόμησή του στο 80%.

«Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά», συμπλήρωσε.« Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Όπως είπε, τη μείωση της μεταδοτικότητας θα την πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.

Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.

Υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν τα κορονοπάρτι

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, μιλώντας για τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στα κορωνοπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι. «Ένας μεταδίδει το κορωνοιό σε 100 άτομα στα κορωνοπάρτι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.

Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να εμβολιαστούμε για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα

Ακριβώς την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθ. Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, «για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορονοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολύ τρέλα. Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα».

Μονόδρομος ο μαζικός εμβολιασμός

Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. Να πετύχουμε τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Δημόπουλος, λέγοντας ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η αποκλιμάκωση» της πανδημίας οφείλεται στον εμβολιασμό. «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Να επιμείνουμε στο 30% των συμπολιτών μας, που ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού είναι σε φάση περισυλλογής».